Društvo

Zuvdija Hodžić: Naša je partija Crna Gora

Aktuelni predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore prvi je čelni čovjek krovne organizacije boraca NOR-a koji iza sebe nema status partizana borca.
Zuvdija Hodžić: Naša je partija Crna Gora
Portal AnalitikaIzvor

Njegovi prethodnici, svi listom, bili su revolucionari i ratni komandanti jedinica JNA. To je dodatni motiv da svom poslu prilazi s pijetetom i sebi svojstvenom odgovornošću. Za Pobjedu govori povodom 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom.

POBJEDA: Ustanički Trinaesti jul državni je praznik; prvo i najveće državno priznanje nezavisne Crne Gore – Orden crnogorske zastave I stepena, dodijeljen je Vašoj organizaciji. Znači li to da je u Crnoj Gori za sva vremena uspostavljena jasna razlika između fašizma i antifašizma i zna se što je dobro, a što je loše?

HODŽIĆ: To što je ustanički Trinaesti jul državni praznik i što je prvo i najveće odlikovanje dodijeljeno Organizaciji koja baštini tekovine NOB-a – potvrda je da savremena Crna Gora zna koje su i šta su civilizacijske vrijednosti, slobodarski duh i snage koje vode naprijed. Igo je zapisao da nijesu lokomotive te koje vuku naprijed, nego ideje. Crna Gora je uvijek znala da jasno razlikuje zlo od dobra, slobodu od ropstva, pravdu i pravo od nepravde, vrline od mana, čojstvo od nesojluka. Današnja Crna Gora je „genetski, biološ ki i sociološki“ nasljednik te tradicije pa joj je i lako da odvoji žito od kukolja, fašizam od neofašizma. Fašizam, kao uostalom i zlo, ne može biti zauvijek iskorijenjen, ali će svijet biti sve sposobniji i spremniji da ga onemogućava u njegovom djelovanju.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika