Politika

REAGOVANJE: Istočna milijarda na računu Zapada

Loše je, što bi se reklo u ona komunistička vremena, kada postanete tačka dnevnog reda. Tada, čak i da ste apsolutno nevini, postajete predmet sumnjičenja. Još je gore kada se potrudite da na sebe navlačite sumnju, čak i kada vas niko ne sumnjiči. Najgore je, ipak, kada potcijenite one sa kojima pokušavate polemisati.
REAGOVANJE:  Istočna milijarda na računu Zapada
Portal AnalitikaIzvor

Otprilike tako shvatam jučerašnje kolektivno reagovanje Zapad banke na tekst „Da li je oprano pet miliona eura“, koji ukazuje na brojne detalje spornog finansiranja članica Demokratskog fronta. Tako kolektiv Zapada „odlučno demantuje da je Zapad banka ikada ostvarila bilo kakav poslovni odnos, otvorila bilo kakav račun ili izvršila bilo kakav transfer u korist bilo koje inostrane kompanije koja je u vlasništvu Miodraga Dake Davidovića“.

Sjajno, nema se što tu dodati ili oduzeti. Osim jedne, vrlo bitne stvari: to što Zapad banka demantuje - nije napisano u Pobjedi! U tekstu „Da li je oprano pet miliona eura?“ razrađena je šema po kojoj su strane kompanije, neke od njih nerezidentna pravna lica, „veće novčane transakcije obavljali preko računa u Zapad banci i Hipotekarnoj banci u Podgorici“, uz napomenu da je „transfer novca obavljen uz poštovanje svih bankarskih procedura, ali da se sada ispituje trag novca, odnosno kako je sa računa banaka izvlačen keš...“

Evo vidite, taj benigni citat, koji je vama zaparao uši i natjerao vas da reagujete, nije napisan tek tako, gospodo iz Zapad banke. I navešću jedan primjer kako je – baš preko računa Zapad banke – spojena kompanija biznismena Miodraga Dake Davidovića sa konglomeratom biznismena iz inostranstva, vlasnicima nerezidentnog pravnog lica sa računom u Zapad banci.

Dakle, kompanija X, nerezidentno pravno lice čiji su vlasnici stranci (ime kompanije je poznato redakciji) uložilo je jednog lijepog dana na račun Zapad banke – 590.000.000 eura (slovima: petsto devedeset miliona eura) i još nekih 426.000.000 dolara (opet slovima: četiri stotine dvadeset i šest miliona američkih dolara)!!! Tih, skoro milijardu eura – bez sumnje teško zarađenog novca – kompanija X je deponovala, od svih banaka u regionu, od svih banaka u svijetu u – Zapad banci, Podgorica, Crna Gora. Kakve to veze ima sa Dakom Davidovićem? Ima, ima... Tako što se jednog lijepog ljetnjeg dana u našoj Podgorici osniva još jedna firma, kompanija Y, čiji su osnivači crnogorski i inostrani građani. Tek što su osnovani, nakon svega desetak dana, dobili su od već pominjane kompanije X (što na računu ima, eto, milijardu) pozajmicu od nekih 420.000 eura. Da razviju biznis. Onda se uključuje i Zapad banka, da razvija posao – kompanije Y, kojoj se, iako postoji jedva koji mjesec, odobrava kredit od – 1.080.000 eura.

To je, naravno, pravo banke i poslovanje koje je, nema sumnje, odobrio Kreditni odbor Zapad banke. Da se razvije biznis. I đe je tu Daka? Već u sljedećoj transakciji: kompanija Y, ona koja pozajmljuje od kompanije X, uplatila je tog dramatičnog oktobra 2016. godine 1.200.000 eura – kompaniji Neksan d.o.o. Treba li reći da je vlasnik „Neksana“ – Miodrag Daka Davidović. Koji, naravno, nema nikakve veze ni sa kompanijom X, a eto ima tek nekih 1.200.000 posrednih veza sa kompanijom Y. Nemam namjeru da provjeravam osnovanost ili zakonitost poslovanja, ni Dake Davidovića, još manje Zapad banke. Ostaje mi samo jedno – da postavljam pitanje. Dakle: da li onda, poštovani kolektive Zapad banke – nakon svih ovih iznesenih podataka – možete i dalje da „odlučno demantujete“ stav izvučen iz teksta Pobjede da je bilo „većih novčanih transakcija sa računa Zapad banke“?

Draško ĐURANOVIĆ

Pobjeda

Portal Analitika