Politika

Rezultati lokalnih izbora u Herceg Novom: Demokrate lideri u opoziciji, a DPS mora da se mijenja

Demokratska partija socijalista izgubila je gotovo 12 procenata svojih birača u odnosu na lokalne i parlamentarne izbore održane 2014. i 2016. godine, dok su Demokrate skoro udvostručile svoj rejting, pokazuju prve preliminarne analize izbora u Herceg Novom.
Rezultati lokalnih izbora u Herceg Novom: Demokrate lideri u opoziciji, a DPS mora da se mijenja
Portal AnalitikaIzvor

U odnosu na parlamentarne iz­bore 16. oktobra, DPS je sa osvo­jenih 5.135 izgubila čak 783 gla­sa, dok je u odnosu na prošle lokalne izbore održane prije tri godine taj gubitak nešto veći i iznosi 895 glasova, štoje gotovo 14 procenata.

Uzroci pada

Ozbiljna unutarpartijska anali­za pokazaće stvarne uzroke ta­kvog pada rejtinga DPS-a, ali prve procjene ukazuju daje kombinacija više faktora dopri­nijela takvom izbornom rezul­tatu.

Prije svega, koalicija koja je na­pravljena sa građanskom li­stom Izbor Dušana Radovića Kruša nakon lokalnih izbora 2014. godine od samog početka nije funkcionisala kako treba i doprinijela je urušavanju rej­tinga DPS-a. Originalno rješe­nje o rotirajućem predsjedniku opstine nije primijenjeno, a koaliciona vlast nije nasla ni zrno saglasnosti o ključnim smjerni­cama razvoja grada. Vještački napravljena vlast do­govorom Svetozara Marovića i Dušana Radovića Kruša je imala i različite stavove o privatizaciji Instituta „Igalo", a farsa sa ime­novanjem nekoliko predsjedni­ka opština pa poništavanjem od strane sudske vlasti je uticala da dio birača okrene glavu od DPS -a.

Osim toga, u Herceg Novom su izbile u prvi plan i neke unutraš­nje slabosti lokalne organizacije DPS-a kao i njihovi odnosi sa centralom. Utisak je da se koordinator Predsjedništva DPS-a Petar Ivanović nije najbolje sna­šao u novoj ulozi, pogotovo u promociji proslavljenog vater­polo stručnjaka Petra Porobića za nosioca liste.

Oko imenovanja nosioca liste došlo je i do mimoilaženja izme­đu centrale u Podgorici i partijskog ogranka u Novom: prvobit­no rješenje je da nosilac bude predsjednik lokalnog ogranka Slobodan Radović Krušo, oči­gledno nije bilo po ukusu vrha partije. Sve se to moralo odraziti i tokom rada aktivista na terenu. Preliminarne analize pokazuju daje dio birača DPS-a otišao i na konto tradicionalnog saveznika Socijaldemokrata, koji su odlič­nom kampanjom gotovo utro­stručili svoj izborni rezultat. Na malom biračkom mjestu kakvo je Novi nije zanemarljiv ni iz­borni rezultat Crnogorske, koja je od suverenističkogbloka ,,otkinula" 187 glasova, a nije ušla u parlament.

Opširnije čitajte u Pobjedi

Portal Analitika