Kultura

Savković-Vukčević: Poseban način da se obilježi dan rođenja Marka Miljanova

Ovo je lijepi način da se obilježi dan rođenja Marka Miljanova Popovića, kao što se i obilježava svaki datum kojim se promovišu crnogorske vrijednosti, kazala je sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada, mr Nela Savković-Vukčević predstavljajući publikaciju o Muzeju Marka Miljanova.
Savković-Vukčević: Poseban način da se obilježi dan rođenja Marka Miljanova
Portal AnalitikaIzvor

- Knjige ove vrste doprinose razumijevanju prošlosti kroz upućivanje u postojeća saznanja i otkrića, njihovo preispitivanje i pokretanje novih istraživanja, kako bismo izgradili realan odnos prema sebi, što je posebno važno, ako se ima na umu da je dio naše istorije dugo prikazavin nekritički i netačno, koristeći više tuđim nego svojim interesima - dodala je ona.

Novo izdanje koje je pripremio Portal Analitika - Portal Press, ovog puta u saradnji sa Novom Pobjedom i Sekretarijatom za kulturu i sport Podgorice, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Nacionalne turističke organizacije, predstavlja sažetak tri cjeline stalne postavke u Muzeju Marka Miljanova na Medunu. Uz opise, tekst publikacije čine manje i više poznati detalji o izloženim artefaktima, samom Marku Miljanovu, te njegovim savremenicima i saplemenicima.

Izvršna direktorica Portal Press-a Tinka Đuranović istakla je da će ova knjiga biti dostupna široj čitalačkoj publici u narednih 15 dana, a biće distribuirana uz dnevni list Pobjeda.

- Nije neočekivano  da Portal Analitika bude inicijator ovakvog izdavačkog poduhvata, jer ima veliki broj istraživačkih tekstova o spomenicima kulture, a takođe je jedini medij koji ima izdvojene rubrike Blago Crne Gore i Nepokretna baština Crne Gore, posvećene kulturnom nasljeđu naše zemlje kojima su promovisani upravo svi muzeji u Crnoj Gori, kao i nepokretna kulturna dobra - dodala je Đuranović, koja je ujedno koautor samog teksta.

Knjiga o Muzeju Marka Miljanova na Medunu, je prva iz edicije Crnogorska baština, a nastala je nakon uspješno realizovanog audio vodiča za ovaj muzej u okviru projekta Krug oko Kučkih Korita Ministarstva turizma i održivog razvoja, rekla je Đuranović.
"Planiramo da realizujemo prezentacije i za ostale muzeje i nepokretna kulturna dobra, naročito za one manje dostupne, i na taj način doprinesemo promociji bogatog crnogorskog nasljeđa", dodala je.

Uz Đuranović, tekst publikacije potpisuje novinar i publicista, Slobodan Bobo Čukić.

- Tek sam s ovim istraživanjem počeo da shvatam koliko je čudesno podneblje u kojem živimo. Ja sam jedan od zagovarnika koji Zetsku ravnicu nikako ne ustupa Rimu. Štoviše, mislim da je ovo još čudesnije, jer se nalazi na razmeđu više svjetova - smatra on.

Čukić je kazao da ga je na pisanje djela podstakla ljubav prema kulturnom naslijeđu naše zemlje, ali i traganje za istinom.

Konzervatorka savjetnica u JU Muzeji i galerije Podgorice, Magdalena Radunović podsjetila je na istoriju današnjeg Muzeja Marka Miljanova, ali i različite faze istraživanja, konzervacije i restauracije, koje traju od 2007. godine.

- Medunski kompleks je udaljen od Podgorice oko 12 kilometara. Radi se o ostacima starijeg ilirskog grada Meteona i ostacima kasnijeg, srednjevjekovnog Meduna, dopunjeni sa nekoliko objekata nastalih tokom zadnjih decenija 19. i 20.vijeka. Sama tvrđava, razvijala se 25 vjekova - navela je Radunović.

Ona je dodala da je izrađen Konzervatorski projekat sanacije prilaznog puta, staze kojom se, od donjeg platoa na kome se nalazi Muzej Marka Miljanova, dolazi do gornje akropole.

"Predviđena je sanacija potpornih zidova, izrada, postavljanje ograde na opasnim mjestima i djelimično kaldrmisanje. Sanacijom staze, njenim definisanje i uređenjem, obilazak Medunskog utvrđenja će biti bezbjedan za posjetioce", objasnila je Radunović.

0805marko
Portal Analitika