Region

SAD: Skupština Kosova da ratifikuje sporazum

Američka ambasada u Prištini pozvala je ranije danas Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom.
SAD: Skupština Kosova da ratifikuje sporazum
Portal AnalitikaIzvor

- Ostajemo u potpunosti uvjereni - poslije značajnog razmatranja stručnjaka vlade SAD - da je linija razgraničenja uspostavljena sporazumom tačno nacrtana. Došlo je vrijeme da se stavi tačka na rasprave i neslaganja koja samo štete Kosovu, nanose štetu kredibilitetu Kosova u inostranstvu i otežavaju sposobnost građana Kosova da slobodno putuju - navodi se u saopštenju.

Ambasada dodaje da je taj sporazum „dobro, ispravno i korektno razgraničenje“ između dvije veoma prijateljske susjedne zemlje i poziva Vladu Kosova da odmah ponovo podnese instrument ratifikacije Skupštini Kosova, a poslanike da ga ratifikuju bez daljeg odlaganja.

- Vrijeme je da se stavi tačka na političku opstrukciju Kosova kako bi Skupština i Vlada mogle da počnu sa stvaranjem napretka na drugim vitalnim pitanjima u ime građana Kosova - navela je američka ambasada.

Sjednica Vlade Kosova na kojoj je trebalo da bude utvrđen predlog zakona o razgraničenju s Crnom Gorom danas je odgođena i biće održana poslije sjednice Skupštine Kosova na kojoj će se glasati o povjerenju Vladi. Kako se navodi, ratifikacija sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom jedno je od najznačajnijih pitanja za „budućenost građana i države Kosova“.

Portal Analitika