Politika

Marković - Tilerson: Crna Gora od 5. juna punopravna članica NATO-a

Sjedinjene Američke Države nastaviće snažno da podržavaju Crnu Goru i nakon njenog skorog ulaska u NATO, poručio je američki državni sekretar, Reks Tilerson.
Marković - Tilerson: Crna Gora od 5. juna punopravna članica NATO-a
Portal AnalitikaIzvor

On je to rekao danas u Vašingtonu, tokom susreta sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem koji je, pak, nakon sastanka poručio da će naša zemlja dio Alijanse formalno postati 5. juna.

- Ovo je bila prilika da otvorimo sva pitanja koja naših bilateralnih odnosa, ali i ona koja se tiču Zapadnog Balkana, Evropske unije i svijeta - dodao je Marković.

Kako je istakao, američko-crnogorski odnosi imaju zadovoljavajuću dinamiku, što se posebno manifestovalo brzom ratifikacijom Protokola o pristupanju naše zemlje NATO-u. 

- Razgovarali smo i o pitanjima koja se tiču stabilnosti i mira na Balkanu, kao uslova za evroatlantsku perspektivu, u okolnostima kada se dešavaju zabrinjavajuči trendovi, kada imamo sve više nestabilnosti. Saglasili smo se da je, prije svega, na balkanskim liderima odgovornost da sami pronalaze rješenja za viziju Balkana, koja će biti evropska i evroatlanskta - kazao je Marković.

Predsjednik Vlade naglasio je da je Crna Gora posljednjih 15 godina mira i stabilnosti iskoristila na najbolji način, te da ćemo petog juna najvjerovatnije i formalno postati članica NATO-a.

- Naša evropska agenda ide zadovoljavajućom dinamikom, otvorili smo 26 poglavlja. Istovremeno radimo na stvarnju povoljnog poslovnog ambijenta, jačanja institucija i stvaranja uslova za brži ekonomski razvoj - rekao je.

Posebna tema razgovora, prema njegovim riječima, bila je i tema ruskog prisustva na Zapadnom Balkanu.

- Tim prisustvom se podstiču i hrane destruktivne i pro-nacionalističke snage koje imaju za cilj da zaustave crnogorsku evroatlantsku perspektivu, ali i zemalja regiona. Crna Gora je dala snažan odgovor toj destrukciji iz Rusije i u dijalogu i odlučnosti u vođenju te politike ćemo tražiti odgovore kako da se odnosi sa Rusijom dovedu na prihvatljiv nivo - kazao je premijer.

Marković je poručio da je važno da se stvaraju uslovi da više američkih privrednika bude u Crnoj Gori, ulaže u turizam, energetiku, infrastrukturu. 

- Stejt dipartment i američka Vlada pružiće snažnu podršku kako bi obezbijedili ovaj nivo profesionalizma i održivosti - istakao je on.

Sekretar Tilerson je zahvalio predsjedniku Markoviću na posjeti, čestitao na predstojećem članstvu u NATO-u, istakavši da je Crna Gora došla do toga zahvaljujući ostvarenim rezultatima. On je naglasio da vjeruje da će se Crna Gora odgovorno odnositi prema obavezama koje prosticu iz članstva, kao ravnopravan novi član Alijanse. Tilerson je rekao da će stabilnost Crne Gore doprinijeti i stabilnosti čitavog Zapadnog Balkana, čemu su SAD veoma snažno posvećene. Naglasio je da region nije zaboravljen, jer je njegova stabilnost važna i za čitavu Evropu i šire. Ohrabrio je Crnu Goru da nastavi sa sprovođenjem reformi u cilju dalje demokratizacije društva, u čemu će SAD i dalje pružati snažnu podršku Vladi Crne Gore.

Podsjećamo, Marković je prvi predsjednik ili premijer zemlje sa Zapadnog Balkana koji se susreo sa Tilersonom od njegovog zvaničnog dolaska na dužnost američkog državnog sekretara. 

Sjutra, drugog dana radne posjete SAD, Marković će učestvovati na konferenciji Posebne grupe Minhenske bezbjednosne konferencije, koja se održava u Vašingtonu i govoriti na panelu o transatlantskim integracijama. 

Izvor i foto: gov.me

Portal Analitika