Kultura

Programe KotorArta vidjelo više od 200.000 gledalaca

Od objedinjavanja kotorskih ljetnjih kulturnih događaja u veliki multidisciplinarni festival KotorArt 2009. godine, programe ove međunarodne manifestacije u Kotoru vidjelo je više od 200.000 gledalaca. U istom periodu, priređeno je više od 1.000 različitih programa u kojima je učestvovalo blizu 10.000 umjetnika iz svih krajeva svijeta, saopšteno je iz organizacije KotorArta.
Programe KotorArta vidjelo više od 200.000 gledalaca
Portal AnalitikaIzvor

Oni podsjećaju da je samo tokom 2016. godine, u okviru svih segmenata KotorArta, na 30 ambijentalnih lokacija u Kotoru i Boki Kotorskoj predstavilo se više od hiljadu umjetnika iz 23 zemlje. Priređena su 254 umjetnička i naučna programa koja je pogledalo oko 45.000 gledalaca, što festival svrstava u najposjećenije u regionu.

- Pored nemjerljivih benefita koje festival ima za razvoj kulturnog turizma Kotora, promociju grada u inostranstvu i značajan doprinos međunarodnom imidžu Kotora kao nezaobilazne destinacije sa bogatom kulturnom ponudom, procjenjujemo da je festivalska publika u Kotoru potrošila više od pola miliona eura za smještaj, restoranske i druge usluge - istakla je PR KotorArta, Sara Lakičević.

Prema njenim riječima, učesnici u festivalskim programima ostvarili su više od dvije hiljade noćenja u Kotoru i okolini, a više od 80.000 eura isplaćeno je lokalnim ugostiteljima za smještaj i ugostiteljske usluge učesnika.

- Na programske sadržaje KotorArt je potrošio više od 80 odsto ukupnog godišnjeg budžeta. Uz to, čak 31 odsto prihoda Festival je samostalno obezbijedio, što je pozitivan primjer diverzifikacije prihoda među umjetničkim organizacijama na našim prostorima - dodala je Lakičević.

Podsjećamo, KotorArt je međunarodni festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, a ovog ljeta se održava od 29. juna do 14. avgusta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCO-a. 

Foto: KotorArt/D.Miljanić

Portal Analitika