Društvo

Obilježen dan Drimskog sliva

Cilj proslave Dana drimskog sliva, koja je održana na Adi Bojani, je povećanje razumijevanja vrijednosti tog prirodnog resursa koji je važan za ljude i ekosistem.
Obilježen dan Drimskog sliva
Portal AnalitikaIzvor

Nevladina organizacija Grin Houm (Green Home) je, uz podršku GEF projekta "Jačanje prekogranične saradnje i integralnog upravljanja vodenim resursom u proširenom basenu rijeke Drim", organizovala proslavu Dana drimskog sliva kroz edukativni kamp koji je održan 6. i 7. maja na Adi Bojani.

Kako je saopšteno iz Grin horuma, učesnici tog edukativnog kampa bili su studenti crnogorskih fakulteta i učenici ulcinjske srednje mješovite škole "Bratstvo Jedinstvo".

"U okviru edukativnog kampa, učesnici su imali priliku da čuju o važnosti Drimskog basena, odnosno Ade Bojane (kao dijela proširenog Dirmskog basena) kroz prezentacije stručnjaka iz te oblasti", kaže se u saopštenju.

Održane su, kako se navodi, terenske prezentacije o važnim biljnim staništima Ade Bojane i o invazivnim vrstama i reptilima koji su specifični za to područje.

Važan segment tog kampa bilo je, kako je saopšteno, predavanje organizacije Bushcraft Montenegro o snalaženju u prirodi, navigaciji, prikupljanju hrane, drevnim načinima paljenja vatre i pravljenju skloništa u prirodi.

Učesnici su imali priliku i da pogledaju filmove koji promovišu vrijednosti Ade Bojane i cjelokupnog Drimskog sliva, a u večernjim satima organizovano je druženje oko logorske vatre i akustična svirka.

Koordinisane aktivnosti na nivou Drimskog basena počele su razvojem Zajedičke vizije za održivo upravljanje Drimskim basenom i potpisivanjem povezanog Sporazuma o razumijevanju (u Tirani, 25 novembra 2011. godine) od resornih ministara zaduženih za upravljanje vodama i životnom sredinom zemalja Drimskog sliva (Albanija, Makedonija, Grčka, Kosovo i Crna Gora).

U saopštenju se kaže da je krajnji cilj angažovanja u Drimskom basenu dostizanje trenutka u budućnosti, kada će se upravljanja na nivou jednog vodnog tijela preći na upravljanje povezanim hidrološkim sistemom kompletnog Basena rijeke Drim, čineći da se napravi prelaz sa sadašnjeg dijeljenja vode u zemljama Drimskog sliva i eventualno konflikta u njenom korišćenju ka dijeljenju koristi između zainteresovanih strana.

"Kako bi se to ostvarilo, nakon potpisivanja Sporazuma uspostavljen je proces nazvan "DRIM CORDA, Koordinisana Akcija za Drim u cilju implementacije Sproazuma o razumjevanju" kojim su uspostavljene i institucionalne strukture za implementaciju pratećeg akcionog plana koje služe i kao upravljačko tijelo projekta "Jačanje prekogranične saradnje i integralnog upravljanja vodenim resursom u proširenom basenu rijeke Drim", pojasnili su iz Grin houma.

Kako su kazali, cilj tog projekta, kojim je podržana koordinisana poroslava Dana drimskog sliva u svim zemljama Dimskog sliva, je da promoviše zajedničko međudržavno upravljanje vodnim resursima u okviru proširenog prekograničnog basena rijeke Drim, uključujući i mehanizme koordinacije izmedju različitih komisija i komiteta na nivou pod-slivova (jezera: Prespansko, Ohridsko i Skadarsko sa rijekom Bojanom).

Albanija, Makedonija, Kosovo i Crna Gora su, podsjeća se, korisnici projekta.

(Mina)

 

Portal Analitika