Svijet

Makron: Francuska želi i zaslužuje promjene

Emanuel Makron, socijalni liberal s vizijom evropske integracije, velikom većinom glasova izabran je juče za predsjednika Francuske, pobijedivši krajnju desničarku Marin Le Pen koja je prijetila da će izvesti zemlju iz Evropske unije.
Makron: Francuska želi i zaslužuje promjene
Portal AnalitikaIzvor

Superiorna pobjeda 39-godišnjeg bivšeg bankara iz Amjena donijela je veliko olakšanje francuskim partnerima u Evropskoj uniji koji su strahovali od još jedne pobjede populizma nakon glasanja o izlasku Velike Britanije iz EU-a i trijumfa Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima.

Nakon što su prebrojani svi glasovi drugog kruga francuskih predsjedničkih izbora, Makron je osvojio 66,06 odsto glasova, prema 33,94 odsto za Le Pen - što je znatno veća prednost od 20-tak odsto koliko su predviđale predizborne ankete. Ipak, to je rekordan rezultat za krajnje desni antiimigrantski Nacionalni front i pokazuje dubinu podjela u francuskom društvu s kojima će se suočiti Makron tokom svog petogodišnjeg predsjedničkog mandata.

Čestitke iz Evrope i svijeta

Makronovu pobjedu pozdravili su ubrzo nakon objave rezultata evropski čelnici - njemačka kancelarka Angela Merkel „toplo“ mu je čestitala na pobjedi, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u čestitci na Twitter-u objavio je da je „sretan što su Francuzi izabrali evropsku budućnost“, a predsjednik Savjeta Evrope Donald Tusk izrazio je zadovoljstvo što su se Francuzi odlučili za „slobodu, jednakost i bratstvo“.

Njemački ministar vanjskih poslova Zigmar Gabrijel izrazio je zadovoljstvo zbog Makronove pobjede ocijenivši da će Francuska tako ostati „u srcu Europe“, a „srdačne čestitke“ Makronu uputila je i britanska premijerka Teresa Mej.

Čestitke Makronu na pobjedi uputio je i američki predsjednik Donald Tramp.

- Čestitke Emanuelu Makronu na današnjoj velikoj pobjedi u izboru za novog francuskog predsjednika. Jedva čekam da sarađujem s njim - poručio je Tramp na Twitter-u.

Bijela kuća objavila je da želi da sarađuje s novim predsjednikom i nastavi „usku saradnju s francuskom vladom“.

Makron želi dobar rezultat i na parlamentarnim izborima

Makron je nakon objave rezultata najavio da želi da ujedini zemlju i prevlada podjele, a na proslavi pobjede ispred pariškog muzeja Luvr pred više hiljada pristalica poručio je da želi da ostvari pobjedu i na parlamentarnim izborima u juu kako bi mogao da sprovede svoju politiku. Uz zvuke himne EU-a, Betovenove „Ode radosti“, Makron je svoje pristalice i sve koji su za njega glasali upozorio da će ih ponovno trebati na junskim izborima, kada će biti potrebno da osvoji „čvrstu većinu“ nužnu za bilo kakav stvarni zaokret.

- Imamo ogroman zadatak - da razvijemo stvarnu, čvrstu većinu, većinu za promjene kakve Francuska želi i zaslužuje. To je ono što od vas očekujem za šest sedmicca. Danas je okrenuta nova stranica naše duge istorije. Želim da ta stranica bude stranica nade i obnovljenog povjerenja. Boriću se protiv podjela koje nas potkopavaju, radiću na ponovnoj izgradnji veza između Evrope i ljudi koji je čine, između Evrope i njenih građana. Učiniću sve što mogu kako bi u pet godina (kao predsjednik) osigurao da više nema razloga da se glasa za ekstremiste - naglasio je Makron.

Parlamentarni izbori u Francuskoj raspisani su za 11. i 18. jun.

Izvor: N1 Info

Foto: bbc.co.uk

Portal Analitika