Društvo

Otvorene planinarske staze

Shodno Zakonu o planinskim stazama a na osnovu izvještaja klubova domaćina, Planinarski savez Crne Gore obavještava sve korisnike planinarskih staza Nacionalne mreže, da su staze Primorske planinarske transverzale "Orjen-Lovćen-Rumija", sa priključnim stazama, otvorene za korišćenje kao i staze u centralnom dijelu Crne Gore, u okolini Podgorice.
Otvorene planinarske staze
Portal AnalitikaIzvor

Iz Saveza upozoravaju planinare da staze koriste na sopstvenu odgovornost, a da bliže informacije o njihovom stanju i prohodnosti traže od domaćina – planinarskih klubova “Subra”, “Dinarid”, “Pestingrad”, “Kapetan Angel”, “Rumija”, “Komovi”, “Gorica” i “Visokogorci”.

"Uočeno je da se staza u kanjonu rijeke Mrtvice koristi mimo kodeksa i bez neophodne zaštitne opreme, od strane neovlašćenih vodiča i u većim grupama. Most na rijeci Mrtvici (Generalov most) za Mrtvo Duboko, nije pouzdan za prelazak te upozoravamo korisnike da isti ne koriste", navodi se u saopštenju.

Iz saveza dodaju "ostale markirane i uređene staze na transverzali CT-1, VIA Dinarica i Vrhovi Balkana u masivima Durmitora, Maglića, Komova, Moračkih planina, Sinjajevine i Prokletija, zbog nepostojanja zimskih markacija i opasnosti od usova nijesu sigurne za korišćenje te se ne preporučuje korišćenje istih, bez prijave i informacija od nacinonalnih parkova 'Durmitor', 'Biogradska gora', 'Prokletije' i parka prirode 'Piva', do daljnjeg".

Iz komisije saveza mole sve planinare da se staze Nacionalne mreže koriste shodno pravilima ponašanja u planini, da se pridržavaju postavljene markacije i signalizacije, da staze ne koriste samovoljno i bez licenciranih vodiča zbog njihove bezbjednosti posebno u masivima visokih planina.

Takođe mole korisnike da čuvaju markaciju, signalizaciju i vode brigu o higijeni na stazama.

Kako su kazali, za staze Nacionalne mreže, koje nijesu otvorene biće izdato naknadno saopštenje do 30.juna 2017. godine.

"Za stanje na lokalnim i MTB stazama, obavještenje tražiti od LTO i Biciklističkog saveza Crne Gore jer su u njihovoj nadležnosti", kaže se u saopštenju.

O eventualnim primjedbama o stanju na stazama, kažu iz Saveza, treba obavijesti Komisiju na e-mail: pavle.bandovic@pscg.me a bliža obavještenja, potražiti od JP Nacionalni parkovi Crne Gore i kod klubova domaćina.

Portal Analitika