Društvo

Vlada opredijelila 70.000 eura za „Crnogorsku kuću“ u Argentini (FOTO)

Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo finansija da iz sredstava tekuće budžetske rezerve obezbijedi finansijska sredstva za realizaciju projekta izgradnje „Crnogorske kuće“ u Provinciji Ćako u Argentini, u iznosu od 70.000 eura.
 Vlada opredijelila 70.000 eura za „Crnogorsku kuću“ u Argentini (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

U Vladinoj informaciji se k0onstatuje da je od posebne važnosti Provincija Ćako u Argentini, u kojoj živi najveći broj potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi.

„U sjevernom dijelu, čije je sjedište grad Roke Saenz Penja, drugi po veličini grad u provinciji, oko 5% do 10% stanovništva vodi porijeklo iz Crne Gore, najviše se šireg područja Nikšića“, piše u Informaciji.

Na tom fonu je u junu 2014. posredstvom Ambasade Crne Gore u Buenos Ajresu i Počasnog konzulata Crne Gore u opštini Roke Saenz Penja, izvršeno bratimljenje dva grada. Roke Saenz Penja predstavlja značajan trgovački i poljoprivredni centar, u prošlosti poznat po proizvodnji pamuka, a istorijski posmatrano, jedan od najbitnijih centara kako u Južnoj, tako i Sjevernoj Americi.

kuca2Gradska uprava tog grada je povodom obilježavanja 100 godina od doseljavanja Crnogoraca i osnivanja crnogorske kolonije ''La Montenegrina'', koja predstavlja najpoznatiju i najveću koloniju, na čijoj teritoriji se nalazi veliki dom „Durmitor“, donijela odluku da Crnogorskoj zajednici “Kralj Nikola” pokloni na trajno korišćenje zemljište od preko 4000 m2 u cilju izgradnje „Crnogorske kuće“. Riječ je o prostoru koji bi bio opremljen I korišćen za održavanje raznih kulturnih, društvenih, sportskih i drugih aktivnosti u cilju očuvanja identitetske pripadnosti zemlji porijekla. Uz prisustvo velikog broja potomaka naših iseljenika, kamen temeljac za „Crnogorsku kuću“ svečano su položili 26. marta 2017. godine gradonačelnik Herardo Čipolini, ambasador Crne Gore Gordan Stojović, savjetnik predsjednika države Ruždija Tuzović i počasni konzul Drago Mićunović.

„Realizacija ovog projekta, koji je od izuzetne važnosti za iseljeništvo u Latinskoj Americi, zahtijeva značajna finansijska sredstva. Podrškom njegovoj realizaciji uputila bi se jasna poruka da država Crna Gora, država njihovih predaka, nije zaboravila i brine, u skladu sa svojim mogućnostima, o potomcima svojih iseljenika. Opredjeljivanjem finansijskih sredstava u iznosu od 70.000 eura obezbijedio bi se ključan podsticaj njegovoj uspješnoj realizaciji u skorijem roku“, poručuje se u dokumentu.

Pored ovoga, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da iz sredstava Tekuće budžetske rezerve obezbijedi finansijska sredstva u iznosu od 5.000 eura za štampanje knjige „Istorija Crne Gore“ i 10.000 eura za stvaranje neophodnih administrativnotehničkih pretpostavki za rad DKP-a u Argentini.

 

Portal Analitika