NATO

Čehulić-Vukadinović: Alijansa će insistirati na sudskim postupcima

Nakon učlanjenja Crne Gore u NATO, taj savez insistiraće na pokretanju sudskih postupaka protiv svih koji su kršili zakone, a političari će morati da budu mnogo odgovorniji, kazala je TVCG profesorka međunarodnih odnosa na zagrebačkom Sveučilištu Lidija Čehulić- Vukadinović. Dodaje da bi Crna Gora na proljeće trebalo da krene u uspostavljanje saradnje sa Moskvom.
Čehulić-Vukadinović: Alijansa će insistirati na sudskim postupcima
Portal AnalitikaIzvor

– Nakon ulaska u NATO, u Crnoj Gori jačaće pravna država i prvo vrijeme članstva neće biti najprijatnije za vladajuće strukture jer Alijansa traži poštovanje zakona – kazala je Lidija Čehulić-Vukadinović.

Ona sugeriše Crnoj Gori da uz poštovanje svih obaveza koje ima prema Sjevernoatlantskom savezu, nađe način da uspostavi funkcionalnu saradnju sa Moskvom. Smatra da treba krenuti u diplomatsko uspostavljanje odnosa nakon što prođe euforija povodom ulaska u NATO i pominjanje Rusije u negativnom kontekstu.

Dok čekamo da diplomatija krene u akciju, u Crnoj Gori se sumnja da su lažne dojave o podmetnutim bombama izazvane ulaskom zemlje u NATO. Čehulić-Vukadinović kaže da će tek stručnjaci i istraga pokazati da li je riječ o terorizmu. Terorizam i dojava o bombama visoko su pozicionirane na listi prioriteta koje bi članice NATO-a trebalo zajednički da rješavaju, kazala je profesorka međunarodnih odnosa i zaključila da Crna Gora nakon učlanjenja u NATO, može dobiti i tu vrstu pomoći.

Izvor: Pobjeda

Foto: vijest.hrt.hr

Portal Analitika