NATO

Server: Crna Gora nije pravila makedonske greške

Na Balkanu postoje dvije države koje dokazuju šta znači krenuti putem integracija i dovršiti taj put, a šta znači izabrati alternativu. Crna Gora na predstojećem NATO samitu učestvuje kao članica, dok je podijeljena Makedonija u dubokoj krizi – kaže za Pobjedu profesor na američkom Univerzitetu „Džon Hopkins“ i ekspert za Balkan Danijel Server. Ističe da svu odgovornost za situaciju u kojoj se nalazi Makedonija snose političke elite.
Server: Crna Gora nije pravila makedonske greške
Portal AnalitikaIzvor

– Ne možemo kriviti Vašington i Brisel. Štaviše, bili su previše strpljivi. Brisel i Vašington su tretirali Makedoniju kao slabu državu i davali joj podršku u nadi da će popraviti ono što je tišti. Ali, njeno rukovodstvo, posebno predsjednik Ivanov i bivši premijer Gruevski, nije bilo zainteresovano ni za NATO, ni za EU. Izabrali su neoliberalnu demokratiju sa slabim pravosuđem koja puni džepove pristalica i garantuje da ostanu na vlasti. Oni su takođe uživali u blagoslovu i podršci Moskve. Crnogorsko vođstvo je radilo suprotno – kaže Server.

Ističe da građani Makedonije zaslužuju bolje.

– Oni su napravili ogroman napredak u godinama nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine. Gruevski i zaslužuje neki kredit za ekonomske reforme i za raspoređivanje makedonskih trupa da pomognu NATO u Avganistanu pod američkom komandom. Ta zemlja je sada zaglavljena u političkoj i ekonomskoj kolotečini koja će zahtijevati novo i smjelo vođstvo. Nikad nijesam sreo Zorana Zaeva i nijesam uvjeren da je onaj pravi. Ali on je momak sa većinom u parlamentu. Neka proba da upravlja – poručuje Server.

Komentarišući ruski uticaj na Crnu Goru i region, Server objašnjava da ništa nije još gotovo.

 – Moskva će nastaviti borbu protiv ulaska Crne Gore u Alijansu, ali će joj biti sve teže i teže. Posebno sam zahvalan Crnoj Gori za hrabrost i upornost. Taj trud je nagrađen – zaključuje Server.

Sagovornik Pobjede ističe da je tako brz potpis predsjednika Donalda Trampa na crnogorski Protokol pokazao veliku podršku Zapadnom Balkanu, što znači otvorena vrata NATO-a za Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

– Moskva Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona daje dobre razloge da budu privrženiji NATO-u, a ne Rusiji, koja je, uostalom, regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju – objašnjava Server.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika