Svijet

Francuska: Do 15 sati glasalo 65,30 odsto birača

U Francuskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima je oko 47 miliona glasača pozvano da izabere između proevropskog kandidata centra Emanuela Makrona i radikalne desničarke Marin Le Pen.
Francuska: Do 15 sati glasalo 65,30 odsto birača
Portal AnalitikaIzvor

Izlaznost u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj do 15 sati je bila 65,30 odsto, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova. To je manje nego 2012. kada je za taj period za izlaznost iznosila 71,96 ili 2007. - 75, 11, prenosi Rojters. 

Do podne izašlo je 28,23 odsto birača što je skoro na istom nivou kao u prvom krugu prije dvije nedelje. U prvom krugu 23. aprila do podne je glasalo 28,54 odsto birača, što je gotovo isti odziv kao danas. Odziv glasača danas je nešto niži nego u drugom krugu na prethodnim izborima 2012. godine, kada je bio dva procentna poena više, odnosno 30,66 odsto.

Ukupno 66.646 biračkih mjesta biće otvoreno od 8.00 do 20.00, poslije čega se mogu očekivati prve procjene sa birališta.

Posljednja predizborna istraživanja javnog mnjenja davala su prednost Makronu sa podrškom od oko 62 odsto birača prema Marin Le Pen sa oko 38 odsto. Makron je u prvom krugu osvojio 24,1 odsto glasova, a Marin Le Pen 21,30 odsto.

Šef države se bira za mandat od pet godina, koji može samo jednom da se ponovi.

Novi predsjednik zvanično će stupiti na dužnost najkasnije do 14. maja, kada ističe mandat sadašnjem, socijalističkom predsjedniku Fransoa Olandu koji se nije kandidovao za drugi mandat.

Izbore obezbjeđuje 50.000 policajaca i žandarma kao i 7.000 vojnika.

Izbori se prvi put održavaju u Francuskoj dok je na snazi vanredno stanje, uvedeno posle terorističkih napada 2015. godine.

Glasali kandidati i Oland

Kandidat Emanuel Makron glasao je nekoliko minuta prije 11.00 u biračkom mestu u priobalnom gradu Le Tuke u departmanu Pa de Kale na sjeveru Francuske.

Makron je glasao u pratnji supruge Brižit Makron, a ispred njegove kuće i ispred birališta dočekao ga je veliki broj pristalica, javili su francuski mediji.

Nekoliko minuta poslije svog rivala glasala je i Marin Le Pen. Ona je glasala u istom departmanu, na biračkom mjestu u gradu Enen-Bomonu.

Francuski predsjedednik Fransoa Oland glasao je u Tilu, u regionu Limuzen. Oland se na glasačkom mjestu pojavio oko 10.00. Pozdravio se sa prisutnima na biračkom mjestu i kratko zadržao sa okupljenima ispred birališta. Odlazeći predsjednik je od jedne građanke dobio ružu.

Prvi rezultati biće poznati po zatvaranju birališta u 20.00.

Portal Analitika