Zanimljivosti

Izmjenom gena napadnut sam centar za razvoj raka

Naučnici su prvi put upotrijebili tehniku za izmjenu gena CRISPR-Cas9 kako bi u organizmu napali sam centar za razvoj tumora. U studiji sprovedenoj na miševima nova je metoda uspjela da produži preživljavanje i da zaustavi rast tumora.
Izmjenom gena napadnut sam centar za razvoj raka
Portal AnalitikaIzvor

Prema radu objavljenom u časopisu „Nature Biotechnology“ tim s Univerziteta u Pitsburgu u istraživanju je ciljao tzv. spojene gene koji nastaju kada se dva gena povežu u jedan hibridni. Takvi geni često stvaraju abnormalne proteine koji uzrokuju tumore ili im pomažu da se razvijaju. Tim je spojene gene zamijenio genima zaduženim za ubijanje ćelija raka.

Nakon što su spojeni geni zamijenjeni genima za uništavanje ćelija raka, naučnici su ih ubacili u miševe koji su imali ljudske tumore prostate i jetre. Tumori su se vrlo brzo smanjili za 30 procenata, a nakon toga više nije zabilježen njihov rast.

„Tu je po prvi put izmjena gena upotrijebljena za modifikovanje spojenih gena“, rekao je šef istraživanja Đijan-Hua Luo. „To je stvarno uzbudljivo jer polaže temelje za nešto što bi moglo postati potpuno nov pristup u liječenju raka“, dodao je on.

CRISPR-Cas9 omogućava da se na tačno određenom mjestu u DNA izreže dio, neki neispravan gen, i eventualno se zamijeni drugim, ispravnim ili korisnim.

CRISPR je u suštini prirodni mehanizam koji mnoge bakterije koriste za obranu od virusa.

Tehnika CRISPR već je ranije korišćena u borbi protiv raka, na primjer za podsticanje ćelija imunog sistema za napade na određene ćelije raka.

Osim toga, budući da se spojeni geni javljaju samo u ćelijama raka, napad na njih nije naškodio zdravom tkivu.

Index.hr

Portal Analitika