Abiznis

Za energetsku adaptaciju pet zdravstvenih objekata skoro 850.000 eura

Građevinsko-zanatski radovi u domovima zdravlja Nikšić, Kolašin i Andrijevica i zdravstvenim stanicama Petnjica i Murino, sa ciljem unaprijeđenja energetske karakteristika objekata, su počeli, a rok za njihov zavšetak je 31. avgust ove godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.
Za energetsku adaptaciju pet zdravstvenih objekata skoro 850.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Radovi na pet zdravstvenih objekata izvode se u okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ i njihova ukupna vrijednost je oko 725.000 eura.

U domovima zdravlja Nikšić, Kolašin, Andrijevica i zdravstvenoj stanici Petnjica tokom prošle godine završeni su radovi na adaptaciji termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama, čime je grijanje u svim objektima pušteno u rad, a ukupna vrijednost pomenutih radova bila je oko 121.000 eura.

Nakon završetka započetih građevinsko-zanatskih radova, zdravstveni objekti biće u cjelosti energetski adaptirani i uslovi komfora, odnosno boravka pacijenata i rada medicinskog osoblja biće značajno poboljšani.

U okviru Projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, koji se implementira od 2009. godine, do sada je energetski adaptirano 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom, ukupne vrijednosti radova oko 8,7 miliona eura.

Projektom se finansira primjena mjera energetske efikasnosti, koje se, prije svega, odnose na: zamjenu fasadne stolarije, postavljanje toplotne izolacije na omotaču zgrade, poboljšanje unutrašnjeg osvjetljenja, modernizaciju ili potpunu zamjenu kotlarnica uz modernizaciju cjelokupnog sistema grijanja i modernizaciju sistema za pripremu sanitarne tople vode.

Projekat „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ finansira se kroz zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona eura (prva faza realizacije projekta u iznosu 6,5 miliona i druga faza realizacije projekta u iznosu od 5 miliona eura), a u cilju unaprijeđenja energetske efikasnosti i uslova komfora u javnim objektima.

Za realizaciju projekta energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima zaduženo je Ministarstvo zdravlja. Ministarstvo prosvjete je, u okviru prve faze projekta, a kada su se izvodili radovi na obrazovnim objektima, bilo zaduženo za realizaciju projekta energetske efikasnosti u obrazovnim objektima. Direktorat za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije je odgovoran za koordinaciju Projekta i obezbjeđivanje podrške Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu prosvjete.

Rok za završetak projekta je mart 2018. godine.

Portal Analitika