Društvo

Vučinić: Nema građanske države bez riješenog nacionalnog pitanja

Crna Gora se nalazi u očiglednoj krizi, koja ugrožava njene državne i nacionalne interese, dok nijedno pitanje, koje se tiče njenog državno-nacionalnog identiteta nije riješeno, zaključeno je juče na skupu „Crna Gora između Istoka i Zapada“, koji je organizovao Crnogorski pokret.
Vučinić: Nema građanske države bez riješenog nacionalnog pitanja
Portal AnalitikaIzvor

Zbog toga je, kako je poručeno sa skupa, neophodno uspostaviti opšteprihvaćeni unutarcrnogorski dogovor kako bi se osnažila privrženost crnogorskoj državi, a sa ciljem zaštite i očuvanja suvereniteta i digniteta Crne Gore koji je, kako smatraju, ugrožen sa svih strana.

– Svaki pokušaj da se na dnevni red stavi pitanje Crnogorske crkve, jezika ili identiteta proglašava se nacionalizmom i pripisuju mu se zadnje namjere u cilju sprečavanja demokratizacije zemlje i njenog ekonomskog oporavka – poručio je Stevo Vučinić.

 On napominje kako ni nakon referenduma i sticanja nezavisnosti pitanja poput crnogorskog identiteta, jezika i crkve, nijesu dobila na značaju.

 – A u većini slučajeva to čine strukture koje su u opoziciji svemu crnogorskom. Zašto ćute crnogorski intelektualci i crnogorske nacionalne institucije dok se juriša na državni suverenitet, crkvu, jezik, identitet i sve crnogorsko. Okosnica ove zemlje su Crnogorci. Nemoguće je praviti građansku Crnu Goru, a da se prethodno ne riješi crnogorsko nacionalno pitanje. Dakle, crkveno, jezičko i pitanje kulturne baštine – poručio je Vučinić.

Publicista Slobo Jovanović ističe da su određene strukture u državi učinile da su teme koje su nacionalne, crnogorske, potpuno gurnute u krajnost.

– Znamo da je Crna Gora kroz istoriju više bila okrenuta Istoku nekim tradicionalnim vezama i smatramo da to baš i nije donijelo mnogo dobra. Vrijeme je da mi to preokrenemo i da Crna Gora postane dio svijeta kome geografski pripada – zaključio je Jovanović. (Pobjeda)

Portal Analitika