Politika

Izbori u HN: Nezvanično - DPS 12, Demokrate 9, DF 4 mandata

Izborni dan u Herceg Novom, na kome je danas 24.927 građana imalo pravo da se izjasni o 12 izbornih lista koje konkurišu za lokalni parlament završio se zatvaranjem birališta u 20h. Slijedi prebrojavanje glasova. Prema podacima OIK-a biračko pravo na vanrednim lokalnim izborima u Herceg Novom iskoristilo je 16.689 birača ili 66,95 odsto.
Izbori u HN: Nezvanično - DPS 12, Demokrate 9, DF 4 mandata
Portal AnalitikaIzvor

23:11 Nikša Grgurević: Svakako da ovaj izborni rezultat ne predstavlja neka naša očekivanja i projekciju koju smo imali za ozbiljnije formiranje vlasti koja bi omogućila realizaciju našeg izbornog programa koji je zasnovan na projektima. Želim da iskoristim priliku da čestitam svima koji su ostvarili dobre rezultate i posebno mi je drago što je jedna građanska opcija kao što je Novska lista ostvarila rast tako da svakako da će neko participarti, osim nas koji smo orjentisani ka dobrobiti Herceg Novog bez neke više politike. O planiranju koalicije odlučivaćemo sjutra. Ono što će bit predmet za pregovore po pitanju formiranja nove vlasti je da se isključivo štite interesi Herceg Novog i da više neće biti kompromisa po pitanju formiranja neke vještačke vlasti koja bi bila politička. Jendostavno, smatramo da treba da se okrenu svi ka konkretizaciji projekata jer Herceg Novi više nema vremena da čeka kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu da se smjenjuju različite političke grupacije a da nemamo konkretan rezultat. Sa svima ćemo razgovarati koji su orjentisani ka konkretnim projektima i interesu Herceg Novog. Svakako da nemamo tu poziciju koju smo imali na prošlim izborima, kada smo imali veći broj mandata, sada se desilo da imamo veliki pad i ne možemo da diktiramo neke uslove. U svakom slučaju jedan od imperativa će biti da vlast ne može da se formira ako u prvom planu nijesu interesi Herceg Novog.

22:58 Simonida Kordić: Prema rezultatima koji su stigli i koje smo obradili u izbornom štabu DF-a, sastav lokalnog parlamenta u Herceg Novom bi trebalo da izgleda ovako: Demokratski front 4 mandata, Demokratska partija socijalista 12, Novska lista 3, Socijaldemokrate 1, Građanska lista Mišo Škobalj 1, Demokrate 9, Socijalistička narodna partija 2, Izbor 1 i SDP-URA 1. Ono što ovi rezultati govore je da je na ovim izborima pobijedila opozicija, da DPS prema ovim nalazima ne može da formira vlast, i da će nova vlast u Herceg Novom biti opoziciona. Što se DF tiče, bilježimo rast od 30% u odnosu na parlamentarne izbore, kada smo nastupali sa Miodragom Lekićem i Demosom, što daje posebnu težinu ovom napretku u odnosu na posljednje lokalne izbore. Poredeći sadašnje rezultate sa rezultatima parlamentarnih izbora, vidimo sasvim jasno da su za DF na parlamentarnom nivou glasali birači lokalnih stranaka. Kada se naši glasovi sada saberu sa glasovima lokalnih stranaka, dobija se upravo onaj rezultat koji smo ostvarili na parlamentarnim izborima.

22:56 Stevan Katić: U narednom periodu predvodićemo vlast u Herceg Novom zajedno sa opozicionim subjektima za koje smo i do sada govorili da ćemo zajedno preuzeti vlast. Kao što ste vidjeli nakon monstruozne kampanje koja je bila, mogli ste i sami da naslutite da ćemo mi da budemo glavni protivnik DPS-a. Sve im je džabe, Demokrate su te koje će da ih smijene. Ono što nam predstoji je ogroman rad u organima lokalne samouprave, moramo Herceg Novi da izvučemo iz dugovanja koja su nastala nakon 2 i po godine vlasti neprincipijelne koalicije.

22:51 Simpatizeri Novske liste slave na ulicama uz povike “Mi se pitamo”.

22:31 Milan Lakićević: Naš cilj je bio da uzmemo tri odsto i uđemo u opštinski parlament. Ovaj put nijesmo uspjeli. Zahvaljujem se svakom Novljaninu koji je dao glas za Crnogorsku. Vjerujte i budite sigurni da to nije izgubljen glas.

Mi nastavljamo da radimo i na sljedećim izborima očekujemo da će Herceg Novi prepoznati ideje i program Crnogorske. U to ime, još jednom, puno vam hvala, hvala svim ljudima koji su na ovim izborima glasali za Crnogorsku. Hvala našim volonterima, hvala centrali partije, hvala svima. Uspjeli nijesmo, ali ne odustajemo.

Ideja Crnogorske će jednog dana zaživjeti u Herceg Novom.

22:28 Aleksa Bečić: One partije koje nikad u Herceg Novom nijesu bile u savezu sa DPS-om imaju 19 odborničkih mandata.

22:27 DPS 12, Demokrate 9, DF 4, Novska lista 3, SNP 2, Izbor 1, Građanska lista 1, SD 1, SDP-URA 1.

22:10 Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić: Za deset minuta će vam se obratiti predsjednik partije sa rezultatima. Čekamo još par biračkih mjesta sa rezultatima. Ono što vam mogu reći je da imamo izuzetno dobar rezultat, da svi kao što nam dolikuje, u miru sačekamo rezultate, i sjutra krenemo da radimo dalje, jer ovo je tek početak.

22:06 Daragan Šimrak: Koalicija SDP URA je popravila rezultat sa parlamentarnih izbora . Očekivali smo jači napredak ali je to objektivno bilo teško ostvariti u uslovima zloupotreba i pritisaka državne i lokalne vlasti. Nakon Nikšića nastavilo se snažno propadanje DPS-a. Sa njima i njihovim satelitima nećemo, a o ostalim ponudama ćemo razmisliti.

22:04 Tarzan Milošević: DPS i ovoga puta je najjača i najbolja partija u Herceg Novom. DPS je pokazao svoju snagu i pobijedio na gotovo svim biračkim mjestima, tako da ova priča koja je postojala u Herceg Novom da će neko da pobijedi DPS je daleko iza nas.

Na oko 57% biračkog tijela DPS vodi, ubjedljivo. Siguran sam da DPS neće imati više mandata nego što je imao u prethodnom periodu, a ostali broj mandata dobićemo za sat.

Svim učesnicima izbora čestitam na korektnosti, što je dobra poruka i ostalim izbornim procesima koji nas očekuju narednih godina.

Komentarišući optužbe Demokrata i procesuiranje prigovora specijalnom državnom tužiocu, zbog zloupotreba, i izjave Petra Ivanovića koordinatora DPS u Herceg Novom koji je demantovao tvrdnje Demokrata o zloupotrebama, Milošević je kazao da je Ivanović već to obrazložio kvalitetno i kazao da je to jedna neutemeljena priča.

21:56 Nezvanično: DPS 12, Demokrate 9, DF 4, Novska lista 3, Izbor 2, SNP 1, Građanska 1, SD 1, SDP-URA 1.

saziv-hn

21:33 Marko Mirjanić: Na osnovu 20 odsto obrađenog materijala, mogu da kažem da nijesmo prešli cenzus, a ujedno bih se zahvalio svim biračima. Čestitamo Novskoj listi kao apsolutno opozicionom pobjedniku na ovim izborima.

21:29 Danijela Đurović: Na ovim izborima opet se pokazuje da opozicioni birači imaju većinu i vjerujem da će se u tom smislu formirati i buduća vlast . U svakom slučaju, što se tiče rezultata SNP-a, nisam zadovoljna ali ćemo svakako učestvovati u vlasti sa ostalim opozicionim partijama. Za sada nemamo dovoljno obrađenih podataka da bismo dali neku procjenu o broju glasova.

21:22 Demokrate najavljuju press za 22:10h gdje će govoriti predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, i nosilac liste Demokrata na novskim izborima, Stevan Katić.

21:20 Savo Marić: Atmosfera u štabu Novske liste je adekvatna za sada prebrojanom broju glasova koji ukazuju da smo mi napravili značajno bolji rezultat nego na prošlim izborima tako da naravno da mora da bude neskriveno zadovoljstvo  među svima nama. Sada situacija ukazuje da imamo dva mandata, mada mislim da se krećemo ka trećem.

21:06 Tatjana Fanfani: Definitivno znamo da smo ušli u parlament, idemo dalje. Zadovoljni smo izuzetno, na svim mjestima smo postigli značajan uspjeh u odnosu na parlamentarne izbore, i sada slavimo i slavićemo, bićemo u vlasti.

20:38 Iz DPS-najvljuju press u 21:15h.

20:33 Savo Marić: Dan je bio naporan kao svaki izborni dan, još uvijek nemamo informaciju koja je izlaznost bila. Za neregularnosti ne znam, vidjećemo kasnije, mi se stvarno time ne bavimo. To je jedan milje koji prati svake izbore, tako da je to bilo neminovno i ovoga puta. Očekujemo uskoro da imamo neku bolju informaciju, jer je tek počelo prebrojavanje glasova, uz po meni nepotreban broj listi, ali sačekajmo malo za neku bolju informaciju.

hnhn

20:27 Dragan Šimrak: Izborni dan u našoj koaliciji protekao je u dobrom raspoloženju i očekivanju dobrog izbornog rezultata. Očekivanja su svakako da očekujemo dobar rezultat u skladu sa kampanjom koja je bila u čitavom vremenu pozitivna i zapažena kao jedna od boljih kampanja u čutavom izbornom procesu. Kad je riječ o postizbornom koaliranju, sada mogu reći da ipak treba sačekati rezultate izbora.

20:24 Velika je gužva ispred štaba Demokrata. Niko od funkcionera nije prisutan. Najavljuju press oko 22 h

20:23 Marko Mirjanić: Prema nekim dosadašnjim informacijama, izbori su protekli u mirnoj atmosferi i što je najvažnije regularno. Izašao je veliki broj birača, i očekujem da će donijeti pravu odluku.

20:21 Danijela Đurović: Danas su nažalost primijećene određene nepravilnosti, uočeno je i dostavljeno OIK-u. Primijećeno je da postoje određene osobe koje snimaju glasačka mjesta, primijećeno je i da dolaze osobe na glasanje koje nijesu sa svojim ličnim kartama, već su imali namjeru da glasaju u ime drugih ljudi. Koliko mi je poznato takve su situacije spriječene, međutim ostaje upitno da li su sve takve situacije spriječene, tako da ćemo u saradnji sa članovima naših biračkih odbora i našim opunomoćenim predstavnicima da li je postojalo, i ukoliko je postojalo još nekih značajnijih prekršaja izbornog prava tokom glasanja. Evidentno je da je dosta mala izlaznost u poređenju sa ranijim lokalnim i parlamentarnim izborima, tako da se postavlja pitanje da li je postojao određeni pritisak na građane da ne izađu na glasanje. Vrlo je neobično i svakako ćemo se u narednim danima pozabaviti tim.

20:18 Dušan Radović Krušo: Mi ko i svi Novljani znamo tačno šta nećemo – nećemo sa DPS-om. Šta će biti poslije vidjećemo nakon rezultata. Mi smo optimisti. Izborni dan je prošao dobro. Bili su agresivni ovi DPS-ovci i Demokrate, mi nijesmo. Mi smo se ponašali dostojanstveno. Čekamo da kažu građani po sopstvenojvolji šta su odlučili, sad je sve na njima. Izborni dan u štabu Izbora je protekao dobro. Mi smo optimisti, i bez nas sigurno neće moći ništa.

20:16 Tatjana Fanfani: Veliki rad je uložen, a gdje je uložen veliki rad mora biti i rezultata.

20:00 Zatvorena su sva birališta. Uskoro se iz Opštinske izborne komisije očekuju podaci o ukupnoj izlaznosti.

18:23 Prema podacima OIK-a biračko pravo na vanrednim lokalnikm izborima u Herceg Novom je do 18 h iskoristilo 14.534 birača ili 58,31 odsto. Poređenja radi na parlamentarnim izborima 16. oktobra prošle godine izlaznost u Herceg Novom je u 18 h bila 58 odsto

15:20 Prema podacima OIK-a biračko pravo na vanrednim lokalnim izborima u Herceg Novom je do 15 h iskoristilo 11.273 birača ili 45,2%.

Poređenje: na parlamentarnim izborima 16. oktobra prošle  godine, kako javlja Radio Jadran, izlaznost u Herceg Novom je u 15 h bila  45%. Na vanrednim lokalnim izborima 14. decembra 2014. godine taj procenat je bio neznatno veći – 45,43%.

12:51 - Nosioci svih 12 izbornih lista za prijevremene izbore iskoristili su biračko pravo.

12:50 - U Sutorini je glasao nosilac Građanske liste za Herceg Novi – Mišo Škobalj, Aleksandar Škobalj

12:20 -  Na 51 biralište u Herceg Novom, do podne, izašlo je 7374 ili 29,58 %

Opštinskoj izbornoj komisiji,kako prenosi Radio Jadran, nije stigao niti jedan zvaničan prigovor, za razliku od žive i otvorene agitacije i raznih informacija o toku izbora u Herceg Novom, koje na društvenim mrežama traju od juče.

Poređenje: Izlaznost na prijevremenim lokalnim izborima u Herceg Novom, 14. decembra 2014. godine, kada je biračko tijelo činilo 24. 810 građana, bila je 27,6%.

Izlaznost do 12 h na parlamentarnim izborima 16. oktobra 2016. godine  bila je 27,03 odsto, odnosno 6756 građana je iskoristilo svoje pravo.

11:59 - Nosilac liste Koalicija SDP/URA – Vazda, Dragan Šimrak glasao je u SMŠ Ivan Goran Kovačić u minut do podne

11:25 - Na biračkom mjestu u Igalu glasao je nosilac Novske liste dr Savo Marić

11:03 - U Igalu je glasao prvi na listi Aleksa Bečić – Demokrate – Pobjede, a ne podjele, Stevan Katić

11:02 - Na biračkom mjestu Topla, u osnovnoj školi Dašo Pavičić glasao je nosilac liste Bokeljski demokratski savez, Stevan Lepetić

10:48 - Nosilac liste Crnogorska, Milan Lakićević, glasačko pravo iskoristio je u Đenovićima, na biračkom mjestu Đenovići 2

10:32 - Nosilac liste Izborna lista SNP – Socijalistička narodna partija Herceg Novi – Ustani i pobijedi, samo za Novi, mr Danijela Đurović iskoristila je pravo glasa u Igalu

10:31 -  Pravo glasa iskoristila je nosilac liste Socijaldemokrate Ivan Brajović – Dosljedno za Herceg Novi, Tatjana Fanfani u Đenovićima

10:10 -Nosilac liste Demos – Pravo na budućnost – Za Herceg Novi, Marko Mirjanić glasao je u Igalu u Mjesnoj zajednici

10:00 - Petar Porobić, nosilac liste DPS Herceg Novi Sigurnim korakom za Crnu Goru – DPS Milo Đukanović, iskoristio je svoje glasačko pravo na Savini u SMŠ Ivan Goran Kovačić

20170507-093650-747x420

09:35 - U SMŠ Ivan Goran Kovačić svoje biračko pravo iskoristila je prva na listi koalicije Demokratski front – Novi ili on,
Simonida Kordić

09:30 - Nosilac liste Građanska grupa Izbor – Izbor-Novi da, Dušan Radović Krušo glasao je u Dvorani Park

9:20 - Izlaznost na prijevremenim lokalnim izborima u Herceg Novom do 9 časova je 7 %, odnosno glasalo je 1744 birača, saopšteno  je iz OIK-a. Izborni proces teče regularno.

7:20 - Otvoreno 51 biračko mjesto tačno u 7 h. Nema problema sa materijalom ili aparatima za elektronsku identifikaciju birača, saopštila predsjednica OIK-a Herceg Novi, Mira Ivanović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uspostavilo je kol centar, na jedinstvenom broju 19820, uoči izbora u Herceg Novom.

„Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informacije o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa“, saopšteno je iz MUP-a.

OIK  je 13. aprila žrijebanjem  odredila Zbirna izbornu listu, na kojoj je utvrđen sljedeći redosljed:

1. Bokeljski demokratski savez – nosilac liste Stevan Lepetić

2. Novska lista, nosilac liste dr Savo Marić

3. DPS Herceg Novi Sigurnim korakom za Crnu Goru – DPS Milo Đukanović – nosilac liste Petar Porobić

4. Socijaldemokrate Ivan Brajović – Dosljedno za Herceg Novi, nosilac liste Tatjana Fanfani

5. Demos – Pravo na budućnost – Za Herceg Novi, nosilac liste Marko Mirjanić

6. Građanska lista za Herceg Novi – Mišo Škobalj – nosilac liste Aleksandar Škobalj

7. Crnogorska – nosilac liste Milan Lakićević

8. Aleksa Bečić – Demokrate – Pobjede, a ne podjele, nosilac liste Stevo Katić

9. Koalicija Demokratski front – Novi ili on, nosilac liste Simonida Kordić

10. Izborna lista SNP – Socijalistička narodna partija Herceg Novi – Ustani i pobijedi, samo za Novi, nosilac liste mr Danijela Đurović

11. Građanska grupa Izbor – Izbor-Novi da, nosilac liste Dušan Radović Krušo

12. Koalicija SDP/URA -Vazda – nosilac liste Dragan Šimrak

Radio Jadran

Portal Analitika