Abiznis

Pobjeda jedina od medija na Bijeloj listi

Na novoj Bijeloj listi poreskih obveznika sa najvećim stepenom fiskalne discipline nalazi se 256 kompanija.
Pobjeda jedina od medija na Bijeloj listi
Portal AnalitikaIzvor

Na 15. Bijeloj listi od crnogorskih medija je jedino Nova Pobjeda.

Od brojnih naftnih kompanija na listi su  DOO Montenegro Bonus Cetinje, Jugopetrol, Petrol i Luk oil, kao i svih 15 banaka.

Na listi koju je juče objavila Poreska uprava od građevinskih kompanija su „LD Gradnja“ Nikšic, „Građakomerc“ Ulcinj, Ribnica komerc, „Građevinar“ Podgorica, „Napredak“ Kotor, „Art beton Co“ Podgorica, „Bemax“ Podgorica, Novi Volvoks, Čelebić.

Na spisku su Elektroprivreda, sva tri telefonska operatera, Trebjesa, Crnogorski elektroprenosni sistem, Crnagoraput, skoro sve kompanije koje se bave osiguranjem, Barska plovidba, Aerodromi Crne Gore, Budvanska rivijera, Montenegro stars Hotels grupa, Kvin of Montenegro, Belvi hotelska grupa iz Budve, Vile Oliva, kotorski Daido, Toščelik, Cungu, Uniprom metali, Delta M, Azmont investments Herceg Novi, ali i predstavništvo Koka kole i Filipa Morisa…

Na Bijeloj listi su i trgovački lanci Merkator, Voli i Laković, industrije mesa Goranović i Mesopromet, Okov, Carine, Nikšićki mlin, Marina Bar, Kips, od firmi koje se bave igrama na sreću Lutrija Crne Gore i Džek pot...

Iz Poreske Uprave su saopštili da sa poreskim obveznicima sa Bijele liste kontinuirano ostvaruju uspješnu saradnju u pogledu poštovanja poreskih propisa i izmirivanja poreskih obaveza.

- Ove kompanije uredno izmiruju obaveze prema povjeriocima, uključujući i državu, pa samim tim predstavljaju i afirmativne potencijalne poslovne partnere na tržištu – kazali su iz PU uz podsjećanje da je Bijela lista prvi put objavljena 7. juna 2013.

Kriterijumi na osnovu kojih je napravljena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su, između ostalog, urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava i redovnost izmirivanja poreskih obaveza.

U nastojanju da se praksom podstakne što više urednih poreskih obveznika, listom je obuhvaćen ne samo segment velikih kompanija, već i mala i srednja preduzeća sa visokom stopom poreske discipline.

- Objavljivanje Bijele liste je još jedan korak u podsticanju obveznika na poštovanje poreskih propisa i saradnju sa PU. Prioritet u radu poreskog organa i dalje će biti kontinuirano jačanje odnosa razumijevanja i povjerenja sa urednim poreskim obveznicima, koji izmirivanjem poreskih obaveza i poštovanjem zakona Crne Gore zajedno sa državnim institucijama učestvuju u izgradnji povoljnog poslovnog ambijenta i društva u cjelini - rekli su iz PU.

Pobjeda

Portal Analitika