Društvo

Studentski parlament UCG domaćin 75. Skupštine ESU

Na 72. Zasijedanju Skupštine Evropske studentske unije (ESU), organizovanoj na Malti ove sedmice, Studentski parlament Univerziteta Crne Gore jednoglasno je izabran da bude domaćin 75. Zasijedanja SkupštineESU-a, koje će biti održano krajem novembra 2018. godine.
Studentski parlament UCG domaćin 75. Skupštine ESU
Portal AnalitikaIzvor

Najveći događaj iz oblasti visokog obrazovanja i studentskih prava koji okuplja lidere nacionalnih studentskih unija iz 38 država organizovaće se u Budvi.

„Organizacija ovako prestižnog i masovnog događaja ujedno je i čast i izazov za Studentski parlament UCG” kazala je predsjednica Studentskog parlamenta UCG Sara Arianna Serhatlić, navodeći da krovna organizacija studenata državnog univerziteta očekuje punu podršku Univerziteta Crne Gore i nadležnih državnih organa u realizaciji ovog velikog projekta koji će donijeti brojne šanse crnogorskim studentima i samoj državi.

„Izuzetno je pohvalno što Studentski parlament UCG, kao jedan od najmlađih članova ESU-a, pokazuje ozbiljnost i posvećenost unaprijeđenju statusa prava studenata i u tome će uživati punu podršku ESU-a. ESU se raduje Skupštini koju će organizovati Studentski parlament UCG” izjavila je aktuelna predsjednica Evropske studentske unije Lea Majster.

Skupština ESU-a je najmasovniji događaj krovne organizacije studenata Evrope i održava se dva puta godišnje. Gotovo 200 studenata iz čitave Evrope boraviće u Crnoj Gori, diskutovati o aktuelnim trendovima i pravcima razvoja studentskog aktivizma i visokog obrazovanja na evropskom kontinentu. Studentski parlament Univerziteta Crne Gore je punopravni član ESU-a od maja 2016. godine i aktivno je uključen u rad ove organizacije koja zastupa interese oko 15 miliona studenata Evrope. Samo godinu kasnije stiglo je veliko priznanje ESU-a u vidu iskaza pune podrške koju Studentski parlament UCG uživa u ESU-u, kao i ocjene da ima kapacitet da realizuje tako veliki projekat.

Na Skupštini ESU-a na Malti donijete su brojne važne odluke koje se odnose na pravce djelovanja ESU-a prema organima Evropske unije, odnosno za oblike i načine zastupanja studentskih interesa pri tijelima u Briselu, u trenucima brojnih izazova na evropskom prostoru visokog obrazovanja. Najvažniji usvojeni akt je nova politika o kvalitetu visokog obrazovanja.

Istovremeno, održani su i izbori za rukovodstvo ESU-a u mandatnom periodu 2017/18. godine. Evropske student predvodiće Helge Šviters (Norveška) a potpredsjednici ESU-a biće Karolina Sandberg (Švedska) i Adam Gajek (Poljska).

 

Portal Analitika