Protokol

Marković u SAD 8. i 9. maja

Predsjednik Vlade Duško Marković boraviće u ponedjeljak i utorak, 8. i 9. maja u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.
Marković u SAD 8. i 9. maja
Portal AnalitikaIzvor

Prvog dana posjete, Marković će se sresti sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom, a 9. maja će učestvovati na konferenciji Posebne grupe (Core Group) Minhenske bezbjednosne konferencije, koja se održava u Vašingtonu. Na konferenciji, Marković će govoriti na panelu o transatlantskim integracijama, saopšteno je iz Vlade. 

"Posjeta predsjednika Markovića SAD i susret sa državnim sekretarom Tilersonom imaju poseban značaj u kontekstu nastavka kontinuiranog političkog dijaloga i daljeg unapređenja strateškog partnerstva dvije zemlje, koje je u prethodnom periodu izrađeno i potvrđeno kroz višestrane odnose", kazali su iz Vlade.

To partnerstvo i saradnja će, kako se dodaje, predstojećim članstvom Crne Gore u Alijansi, dobiti novi kvalitet i dimenzije, kako u bilateralnim odnosima tako i u sistemu bezbjednosti, gdje će Crna Gora kao nova saveznica nastaviti da konstruktivno doprinosi zajedničkom sistemu vrijednosti i regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

 Sastanci Core grupe prilika su za razmjenu mišljenja svjetskih zvaničnika o aktuelnim bezbjednosnim temama, kao i mogućnostima jačanja saradnje između vlada i država koje predstavljaju.

Portal Analitika