Društvo

Multikulturalizam prioritet crnogorske politike

Koncept multikulturalizma na kojem je sazdano crnogorsko društvo predstavlja prioritet nacionalne politike i obavezu svih kulturnih djelatnika, poručio je ministar kulture Janko Ljumović na Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu.
Multikulturalizam prioritet crnogorske politike
Portal AnalitikaIzvor

Forum o interkulturnom dijalogu, koji je održan u Bakuu u Azerbejdžanu, predstavlja jedinstvenu političku platformu koja teži da osvijetli ulogu jačanja mira, međusobnog razumijevanja i kulturne raznolikosti kroz analizu postojećih okvira saradnje međunarodnih organizacija i država koje učestvuju u programima interkulturne saradnje.

Ovogodišnjem Forumu prisustvuje više od 800 delegata iz cijelog svijeta, kao i delegati UNESCO, IESCO, Svjetske turističke organizacije, Alijanske civilizacija Ujedinjenih nacija, Organizacije islamske saradnje, FAO, Savjeta Evrope i mnogih drugih.

„Ljumović je u svom obraćanju između ostalog istakao da koncept multikulturalizma na kojem je sazdano crnogorsko društvo predstavlja prioritet nacionalne politike i obavezu svih kulturnih djelatnika“, saopšteno je iz Ministarstva.

On je rekao i da glavni izazov predstavlja očuvanje kulturnog diverziteta na lokalnom nivou i da savremeno stvaralaštvo može predstavljati dobar osnov za proizvodnju sadržaja koji slave vrijednosti multikulturalizma i interkulturnog dijaloga, ali i u transferu univerzalnih vrijednosti između umjetnika i publike.

Forum je otvorio Predsjednik Azerbejdžana, Ilham Alijev, ističući da taj politički okvir saradnje predstavlja ujedno i dobru osnovu za dalji razvoj kako kulturne saradnje, tako i saradnje u oblasti nauke, teorije.

Jednako važan aspekt jeste, kako je saopšteno, i promovisanje mira kao osnovnog prioriteta saradnje u savremenom dobu kada je ova osnovna vrijednost ugrožena od strane brojnih globalnih fenomena.

Irina Bokova, generalna direktorka UNESCO, na svečanom otvaranju govorila je o konceptu interkulturnog dijaloga kao o politici slavljenja kulturnih različitosti.

„Ona je istakla da UNESCO promoviše pristup „jedinstveni u različitosti“ koji insistira na ideji značaja svih kulturnih identiteta koji nas upućuju na ideju jedinstvenog, raznolikog čovječanstva sačinjenog od mnoštva kulturnih različitosti“, kaže se u saopštenju.

Ministar kulture Azerbejdžana, Abulfas Garajev, je, na otvaranju ministarskog sastanka drugog dana Foruma, istakao jasan zaključak politike međukulturnog dijaloga, da jedino slavljenje različitosti omogućava dugoročan mir i stabilnost svih regiona i da kultura predstavlja polje koje je najviše ugroženo ekstremizmom i drugim globalnim opasnostima.

Kako je rekao, ne samo što stradaju materijalni tragovi kultura, već sa njima nestaju upravo i principi međukulturnog dijaloga za koji se zalažu.

Zbog toga je, ocijenjeno je, potrebno dodatno ojačati saradnju i platforme poput ove u Bakuu.

Portal Analitika