Politika

Demokratski front dobro plaćao i neke “nezavisne” novinare?

Specijalno tužilaštvo ispituje finansijske poslovanje Demokratskog fronta iz posljednjih nekoliko godina, a posebno isplate na osnovu ugovora o konsultantskim uslugama, pišu Vikend novine.
Demokratski front dobro plaćao i neke “nezavisne” novinare?
Portal AnalitikaIzvor

Prema tim informacijama, sumnja se da su postojali fiktivni ugovori o konsultantskim uslugama na osnovu kojih su, bez objašnjenja i detalja, isplaćivane velike sume novca, a najčešće od deset do 20.000 eura.

Postoji mogućnost da su neke konsultantske ugovore potpisali, a kasnije i primili novac, neki novinari iz tzv. nezavisnih medija, a ova informacija izazvala je dodatno interesovanje istražnih organa.

Iako je svima jasno da je Demokratski front tokom kampanje za prošlogodišnje oktobarske izbore raspolagao ogromnom količinom novca, sva je prilika da se istraga neće samo na tome zaustaviti, već da će predmet interesovanja biti finansijsko poslovanje od 2012. godine do danas.

Očigledno je da je klupko tek počelo da se odmotava, a po nalogu Specijalnog tužilaštva već je u prostorijama Specijalnog policijskog odjeljenja saslušano više aktivista Demokratskog fronta i Pokreta za promjene u vezi sa predmetom otvorenim povodom sumnjivog finansiranja DF-a.

U kampanju punom parom, i to opranom

Koncern Vijesti blokirao je Demokratski front zbog neisplaćenih 165.849 eura za usluge oglašavanja tokom predizborne kampanje, objavili su juče portal Pink M i Antena M.

Ovu informaciju je Anteni M potvrdio jedan od lidera Fronta Milan Knežević.

On nije znao na koliko je tačno blokiran račun, ali, DN saznaju  da je posrijedi 165.849 eura. “Vijesti” su pružale usluge reklamiranja DF-u tokom predizborne kampanje na parlamentarnim izborima 2016.

Pink M podsjeća da je DF krajem avgusta prošle godine potpisao ugovor sa beogradskom kompanijom „New focus comunications“ u vrijednosti od 217.000 eura, kojim se ta kompanija obavezala da zastupa medijsko oglašavanje koncerna Vijesti. Zbog tog ugovora i finansijskih malverzacija izviđaj je pokrenulo Specijalno državno tužilaštvo.

Kako je Pobjeda objavila, crnogorski istražitelji su u saradnji sa finansijskim ekpertima iz inostranstva krenuli još početkom godine u detaljnu kontrolu novčanih transakcija kojima su, kako se sumnja, sa računa of šor kompanija iz inostranstva, preko firmi registrovanih u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, prebacivane veće količine novca na račune brojnih manjih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

Potom je, kako sumnjaju u Tužilaštvu, novac iz inostranstva, koji je prebačen na račune pojedinih crnogorskih kompanija, isplaćivan stotinama stranačkih aktivista članica Demokratskog fronta kroz ugovore o djelu. (Dnevne novine)

Portal Analitika