Politika

Radonjić: MANS dezinformiše javnost

Agencija za sprečavanje korupcije je protiv subjekata koji nijesu poštovali zakon u toku prošle godine pokrenula 95 prekršajnih postupaka, iniciranih u oblasti redovnog rada političkih subjekata ali i finansiranja izborne kampanje – kazao je za Pobjedu Sreten Radonjić, direktor ove agencije. On je poručio da je Agencija nezavisna, da postupa po zakonu, a „ne po instrukcijama pojedinih nevladinih organizacija, medija i političkih subjekata“.
Radonjić: MANS dezinformiše javnost
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Koliko su zasnovani navodi MANS-a da Agencija selektivno primjenjuje zakon i da nije detaljno provjeravala finansije DPS-a?

RADONJIĆ: Radi se o nastavku dezinformisanja javnosti o radu Agencije kada je u pitanju kontrola finansiranja političkih subjekata. Ćalović je kao član Savjeta Agencije do detalja upoznata o svim aktivnostima koje se odnose na kontrolu finansiranja političkih subjekata, pa i DPS-a. Agencija radi isključivo po odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, i ne postupa po eventualnim željama i instrukcijama pojedinih nevladinih organizacija, medija i političkih subjekata, a svi izvještaji o aktivnostima Agencije dostupni su na internet stranici ovog organa. O svim aktivnostima Agencije upoznati su svi članovi Savjeta Agencije, uključujući i Ćalović koja je takođe član Savjeta, a Izvještaj o radu Agencije jednoglasno je usvojen na Savjetu, skupštinskom Odboru za antikorupciju, kao i u parlamentu Crne Gore. Agencija je ostvarila punu samostalnost i nezavisnost u radu, bez mogućnosti bilo čijeg uticaja i upravo je sve suprotno od onoga što je saopštila Ćalović, pa mislim da se radi o još jednom pokušaju miješanja ove nvo u politička dešavanja u Crnoj Gori koja su u toku, sa slanjem netačnih informacija o radu nadležnih institucija. Gđi Ćalović poznata je činjenica da je finansijski izvještaj DPS-a bio detaljan, precizan i jasan, kako na prihodnoj tako i na rashodnoj strani. Izvještaji političkih subjekata javni su dokumenti i nalaze se na sajtu Agencije, tako da svako u njih može imati uvid.

POBJEDA: Da li su svi javni funkcioneri podnijeli godišnje izvještaje o prihodima i imovini i da li je neko kažnjen zbog eventualnog nedostavljanja imovinskog kartona?

RADONJIĆ: Agencija je ustanovila da od ukupno 4.531 javnog funkcionera koji su u evidenciji Agencije, njih oko 0,4 odsto nije dostavilo redovne godišnje izvještaje. Na listi državnih funkcionera koji nijesu dostavili izvještaj je njih 56, dok će broj lokalnih funkcionera biti saopšten u najskorije vrijeme, nakon sređivanja dokumentacije. Protiv funkcionera koji nijesu dostavili redovne izvještaje biće pokrenuti prekršajni postupci.

POBJEDA: DF je u blokadi od kraja prošle godine. Kakav epilog očekujete, s obzirom na to da je Agencija podnijela prijavu protiv tog opozicionog saveza?

RADONJIĆ: Pred sudovima za prekršaje Agencija je pokrenula 21 prekršajni postupak protiv konstituenata DFa zbog kršenja odredbi Zakona o kontroli finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, te bi bilo neprimjereno davati komentare do okončanja tih postupaka. Osim toga, slučaj DF je sada i u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, na osnovu dokumentacije koju je dostavila Agencija za sprečavanje korupcije, zbog neprecizne i nepotpune dokumentacije o strukturi, visini i porijeklu utrošenih sredstava za izbornu kampanju 2016. godine, kao i zbog indicija da je u radnjama tog političkog subjekta u toku izbornog procesa moguće postojanje elemenata bića nekih drugih krivičnih djela, pa do okončanja postupka Agencija neće davati komentare na epilog tog predmeta. (Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika