Politika

Kad partijske igre plaćaju svi građani

Odgovor na pitanje – da li će do 10. maja kosovski parlament odgovoriti na svojevrsni ultimatum zvaničnika EU i SAD, pa izglasati Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom – već je sada, prema saznanjima Pobjede, izvjestan: verifikacije neće biti u predviđenom roku.
Kad partijske igre plaćaju svi građani
Portal AnalitikaIzvor

Ali ne zato što kosovska državna, politička i ina intelektualna elita ignoriše snažne pritiske briselske i vašingtonske administracije, već što, još od marta 2015. kada je potpisan Sporazum u Beču, nema jasnog obrazloženja - kakve bi posljedice mogli da trpe „obični ljudi“, ne samo albanske nacionalnosti… Dokumentacija u Srbiji Nesporno je: neke metohijske familije, posebno iz uže okoline Peći, imaju stare tapije na „dio šumskih, pašnjačkih i ostalih blaga“, ali katastarskih potvrda o tome- nema! Prema Pobjedinim istraživanjima, nema ih ni u Peći, čak ni u Prištini.

Sve je, navodno, prenešeno u Srbiju, mjesec i po prije potpisivanja vojno- tehničkog sporazuma u Kumanovu, juna 1999. i „odstranjivanja Kosova od bilo kakvih nadležnosti države Srbije“. Sva dokumentacija - ne samo o nepokretnoj imovini - prenošena je vojnim i policijskim vozilima u Prijepolje, Kraljevo, Užice, Čačak i Kruševac, da bi glavni dio o fabrikama, termoelektranama, rudnicima i drugim važnim industrijskim resursima završio u Beogradu. O ostaloj, strateški marginalnoj dokumentaciji, niko nije ni vodio računa.Zato već godinama znatan dio izbjeglih Srba, Crnogoraca, Roma, Hrvata (Janjevaca) i ostalih pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica sa Kosova, ne mogu dokazati da su imali bilo što na teritoriji novostvorene države. Očito: ne samo krivicom zvaničnika, a posebno nerepubličke legislative. Stoga, malo je vjerovatno da bi se nakon 18 godina sa sigurnošću moglo utvrditi ko bi i koliko čakorskih pašnjaka mogao imati na teritoriji Crne Gore?

„Sopstveni“ glasovi

S obzirom na unutrašnje političke i druge (ne)prilike, dvije najozbiljnije grupacije - Alijansa za budućnost Ramuša Haradinaja i Pokret Samoopredjeljenje čiji je osnivač kontroverzni Aljbin Kurti - otvorile su upravo socialdemagoški proces aktivne, a sve češće i agresivne opstrukcije, svih procesa koje, uz podršku Brisela i Vašingtona, pokreću šefovi države, parlamenta i Vlade - Hašim Tači, Kadri Veselji i Isa Mustafa. U tom paketu je i crnogorsko-kosovsko razgraničenje, odnosno verifikacija Bečkog sporazuma bez čega neće biti ni liberalizacije viznog režima za građane Kosova. (Pobjeda)

Portal Analitika