Svijet

Tramp potpisao svoj prvi značajan zakon

Američki predsjednik Donald Tramp danas je potpisao svoj prvi značajan zakon, kojim će se obezbijediti 1.100 milijardi dolara za finansiranje vlade do septembra.
Tramp potpisao svoj prvi značajan zakon
Portal AnalitikaIzvor

Predlog zakona je ove nedjelje prošao oba doma Kongresa, a Tramp ga je potpisao iza zatvorenih vrata u svojoj kući u Nju Džersiju. Rok za potpisivanje ističe danas u ponoć i da ga predsjednik nije potpisao, neke vladine službe bi morale biti privremeno ugašene.

Za predlog zakona su glasali članovi obje partije. U Senatu je juče izglasan sa 79 glasova za i 18 protiv, dok ga je Donji dom usvojio dan ranije, mada se 103 konzervativnih republikanaca usprotivilo zakonu.

Predloženi tekst zakona je plod dugih pregovora republikanske većine i opozicionih demokrata.

Opozicione demokrate su ocijenile da su pobijedili time što su spriječili da se u budžet uključi više Trampovih prioriteta, kao što je početak izgradnje zida na granici s Meksikom. Bijela kuća je negirala bilo kakav poraz i navela da su izdaci za vojsku znatno povećani u odnosu na prošlu godinu i da se tim tekstom deblokiraju novi krediti za jačanje ili obnovu granične infrastrukture.

Beta

Portal Analitika