Društvo

ASK: Bez prijava kršenja zakona uoči izbora u Herceg Novom

Agencija za sprečavanje korupcije je saopštila da od ukupno 4531 javnih funkcionera koji su u evidenciji Agencije, njih oko 0,4 odsto nije dostavilo redovne godišnje izvještaje.
ASK: Bez prijava kršenja zakona uoči izbora u Herceg Novom
Portal AnalitikaIzvor

Na listi državnih funkcionera koji nijesu dostavili izvještaj je njih 56, dok će broj lokalnih funkcionera biti saopšten u najskorije vrijeme nakon sređivanja dokumentacije, navodi se u saopštenju nakon sjednice Savjeta.

Protiv funkcionera koji nisu dostavili redovne Izvještaje će biti pokrenuti prekršajni postupci.

 

Sprovedena je kontrola finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja za izbore za odbornike  u SO Nikšić, dok je kontrola finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja za izbore za odbornike  u SO Herceg Novi u toku.

Ukupno su podnijeta 43 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izrečeno 96 sankcija, od čega 17 opomena i 85 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 52.385 eura.

 

Agenciji je u prvom kvartalu ove godine podnijeto  je 5 prijava o ugrožavanju javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije, od čega su 3 anonimne. Službenom zabilješkom okončan jedan postupak, dok su ostali u toku.

 

Uspostavljen je podsistem za razmjenu podataka sa drugim državnim organima, koji pruža mogućnost pristupu bazama podataka u realnom vremenu.

 

Kada je riječ o izborima u Herceg Novom, izvršena je kontrola prikupljenih i utošenih sredstava u toku izborne kampanje za devet od ukupno dvanaest političkih subjekata. 

 

Na osnovu dostupne dokumentacije u koju su ovlašćeni službenici Agencije izvršili uvid, evidetirana su prikupljena sredstva u iznosu od 34.374 eura, dok su troškovi u toku kampanje u dosadašnjem periodu iznosili 53.612 eura. Navjevići dio troškova se odnosi na troškove oglašavanja i izrade izbornog materijala.

 

U dosadašnjem postupku kontrole, utvrđeno je da organi vlasti i politički subjekti poštuju obaveze i ograničenja propisana Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

 

Takođe, nije bilo prijava zloupotrebe javnih resursa u izborne svrhe ili kršenja Zakona.

Članovi Savjeta su upoznati da je direktor Agencije dostavio Savjetu Informaciju o sprovedenom postupku pred ASK protiv javne funkcionerke Vanje Ćalović Marković, po zahtjevu Vuka Maraša u ime NVO „MANS“. U zahtjevu se navodi da Ćalović Marković nije ispunjavala opšte uslove za izbor na funkciju članice Savjeta, jer nije imala dovoljno radnog iskustva sa visokom stručnom spremom, da je „u sukobu interesa“ jer je ovlašćeno lice NVO koja podnosi prijave Agenciji, gdje istovremeno obavlja funkciju članice Savjeta je povrijedila zakon jer nije obavijestila Agenciju o prijavi koju je Patricija Pobrić podnijela NVO „MANS“, prije nego što je prijava podnijeta Agenciji.

 
 

 

 

Portal Analitika