Politika

Potencijali saradnje Crne Gore i Izraela kao ključni osnov saradnje u narednom periodu

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović sastao se danas sa Nj.E. Alone Fišer-Kam, ambasadorkom Izraela u Crnoj Gori.
Potencijali saradnje Crne Gore i Izraela kao ključni osnov saradnje u narednom periodu
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Radulović je upoznao sagovornicu sa prioritetima Ministarstva u narednom periodu, posebno ističući značaj reformi u sektoru turizma, koji se prepoznaje kao ključni potencijal saradnje dviju država. S tim u vezi, poseban značaj predstavlja uspostavljanje direktne avio-linije na relaciji Crna Gora – Tel Aviv tokom 2016. godine, kada je zabilježen porast od 96.99% izraelskih turista u Crnoj Gori.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će se pozitivan trend nastaviti, te da očekuje dalje intenziviranje saradnje dvije zemlje po ovom pitanju. „Posebno interesantnu ponudu za izraelske turiste predstavlja planinski i eko-turizam, a Vlada trenutno preduzima niz aktivnosti u cilju unapređenja infrastrukture u sjevernom dijelu države, čime će se unaprijediti mogućnosti razvoja ovih vidova turizma i diverzifikovati cjelokupan turistički proizvod“ naveo je Radulović.

S tim u vezi, informisao je sagovornicu o kapitalnim infrastrukturnim projektima u turizmu i njihovoj realizaciji. Navedeno će svakako imati efekat na produženje sezone, odnosno povezivanje zimske i ljetnje turističke ponude kao i uvezivanje sjevernog, centralnog i južnog dijela države.

Ambasadorka Fišer-Kam posebno je istakla značaj organizovanja Poslovnog foruma Crna Gora – Izrael, planiranog za drugu polovinu tekuće godine, a pod pokroviteljstvom Počasnog konzulata Crne Gore u Izraelu, uz podršku Vlade Crne Gore i Vlade Izraela.

Cilj foruma je razmjena iskustava između predstavnika Vlade Crne Gore i crnogorskih i izraelskih privrednika posebno zainteresovanih za investiranje u oblastima poput poljoprivrede, turizma, upravljanja vodama, tretiranja otpada i otpadnih voda.

Ministar Radulović istakao spremnost da zajedno sa svojim saradnicima pruži punu podršku organizaciji foruma.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo sastankom uz uvjerenje da će se u narednom periodu iskoristiti svi potencijali saradnje dvije države te tako unaprijediti sveukupni bilateralni odnosi.

Portal Analitika