Crna hronika

Odgođeno ročište za kontrolu optužnice za pokušaj terorizma

U Višem sudu u Podgorici je jutros odgođeno ročište za kontrolu optužnice Specijalnog državnog tužilaštva za pokušaj terorističkog napada u oktobru prošle godine. Ročištu nijesu prisutvovali lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević.
Odgođeno ročište za kontrolu optužnice za pokušaj terorizma
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Jović konstatovao, nekoliko dana uoči ročišta pristigle su brojne prrimjedbe advokata optuženih da nijesu na vrijeme upoznati sa obimnim materijalom od 27 registratora i da nijesu imali dovoljno vremena da se pripreme za današnje ročište.

Sudija Višeg suda - Dragoje Jović je novo ročište planirao da zakaže za 19. maj u 9 časova na šta su se pobunili advokati optuženih.

''Moramo uzeti u obzir da postoji 27 registratora kako ste i sami rekli i da to daje indiciju da postoji dovoljan broj dokaza koje mi moramo pregledati. Uzevši u obzir da ta dokumentacija ima više hiljada stranica i da ćemo mi moći da je dobijemo tek u ponedjeljak gotovo je nemoguće adekvatno se pripremiti u tako kratkom roku a moramo da se izjašnjavamo na više frontova. Ovom prilikom bih vas zamolio da uzmete u obzir situaciju odbrane i da ročište odložite nakon praznika'', kazao je Goran Rodić.

Sudija Višeg suda Dragoje Jović je uvažio komentar advokata okrivljenih i ročište odgodio za 24. maj u devet časova.

Optužni akt protiv okrivljenih napisan je na 129 strana, predloženo je saslušanje jedanaest svjedoka, a u taj dokument uvršteno je i već devet pravosnažnih presuda.

Ročištu je prisustvovalo osmoro okrivljenih, ali nijesu i lideri DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić.

Mandićev advokat, Miroje Jovanović kazao je da prisustvo njegovog branjenika nije neophodno, jer se radi o takozvanim pripremnim ročištima po optužnici i da nema zakonske obaveze čak ni za advokate da budu prisutni.

Šismakov i Popov nijesu pozvani na ročiste dok je, kako je rekao Jovović, Bogićeviću i Ristiću omaškom poslat poziv.

Ukoliko optužnica bude potvrđena, Tužilaštvo je najavilo, tokom sudskog postupka, prezentovanje čak 118 materijalnih dokaza i preslušavanje 33 telefonska razgovora snimljena mjerama tajnog nadzora.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicama su obuhvaćena i trojica crnogorskih državljana – lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

Podsjetimo, postupak protiv Ananija  Nikića je razdvojen.

 

L.Đ.

 

Portal Analitika