Politika

Uoči izbora u Herceg Novom: "Izbor" prošlost, ko će biti budućnost?

Uoči lokalnih izbora u Herceg Novom jedno je, skoro pa, sigurno: nijedna stranka neće moći sama da formira vlast. No, izbori u nedjelju donijeće odgovore na mnoga važna pitanja: hoće li DPS uspjeti da osvoji glasova koliko na prošlim izborima (iako u toj stranci očekuju jedan ili dva mandata više), kakva će biti prekompozicija na opozicionoj političkoj sceni, hoće li zablistati Demokrate, i gdje će otići glasovi "Izbora"?
Uoči izbora u Herceg Novom: "Izbor" prošlost, ko će biti budućnost?
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što je ta grupacija na lokalnim izborima 14. decembra 2014. ostvarila ogroman uspjeh, od njih je zavisilo ko će biti na vlasti u Novom. Dvije i po godine kasnije, nije sigurno hoće li uopšte ući u lokalni parlament.

U kampanji 2014, "Izbor" je tvrdio da neće ni sa jednima ni sa drugima, no ipak, uz pomoć Svetozara Marovića, vlast su fomirali sa DPS-om. DPS je nakon 17 godina zavladao Herceg Novim, a dvije godine kasnije Izbor je raskinuo koaliciju, jer kako tvrde, nijesu ispoštvani programski principi, a zaključili su i da je ”trećina članova Izbora bila “trojanski konjDPS-a".

Kako god, izbori su raspisani i na njima će učestvovati 12 partija i koalicija. Za 34 odbornička mjesta u lokalnom parlamentu su boriće se Bokeljski demokratski savez, Novska lista, DPS, Socijaldemokrate, Demos, Građanska lista za Herceg Novi Mišo Škobalj, Crnogorska, Demokrate, Demokratski front, SNP, Građanska grupa Izbor, Koalicija SDPUra.

Na prethodnim izborima najvise glasova je osvojio DPS - 6.029 glasova, odnosno 13 mandata, "Izbor" je dobio je 4.216 glasova, odnosno devet mandata. Koaliciju SNP – DF – NS, građani su žestoko kaznili: dobili su 3.936 glasova, odnosno osam mandata. Grupa građana Novska lista imala je 893 glasa, odnosno dva mandata. Toliko odborničkih mjesta dobio je tada jedinstveni SDP - ukupno 880 glasova. Na birališta je izašlo oko 68,2 odsto upisanih birača.

0601kruso

U međuvremenu, do prošlogodišnjih parlamentarnih izbora ništa više nije bilo isto. Osim DPS-a, skoro sve stranke su se podijelile. DPS je u Herceg Novom osvojio 5.918 glasova, DF 4.677, Demokrate 2.352, koalicija Ključ (Demos, SNP i URA) 2.116, SDP 707, a podršku SD-u dala su 334 građana Novoga.

U kampanji se nije štedjelo - ni novac, ni trud, a ni optužbe.

Kampanju DPS-a vodio šef stranke Milo Đukanović, a igra se i na harizmu i popularnost nosioca liste Petra Porobića. Dobro upućeni tvrde da nema pretjerane pomoći bitnih ljudi u stranci, nezadovoljnjih raspodjelom funkcija u Markovićevoj Vladi.

Na teren su prve izašle Demokrate. Aleksa Bečić tvrdi da je lično ušao u 700 domaćinstava i da su ga svi lijepo prihvatili, jer zagovara “pobjede a ne podjele”. DF je, kažu, kasnije krenuo sa kampanjom, jer ih je “omelo sve što se dešavalo oko državnog udara, trpe pritiske, a funkcionere im hapse”. Doduše, imali su posla i oko anti-NATO protesta na Cetinju.

Dobro upućeni u hercegnovska zbivanja kažu da će te tri stranke sigurno ući u parlament. Novskoj listi se daju ozbiljnije šanse, ostalima je klimavo.

Zato su najžešće optužbe dolazile od Demokrata i DF-a, koji se uglavnom bore za isto biračko tijelo. Ankete pokazuju da se Bečićeva stranka rame uz rame sa Mandićevom, kojima nad glavom visi Damoklov mač zbog pokušaja terorizma.

Na Demokrate nije ostao imun ni lider DPS-a Milo Đukanović, koji ih je pozvao da javno saopšte koji ih je osudjeni kriminalac finansirao kampanju u Budvi. Bečić je na to odgovorio da je Đukanović izgubio kompas i da ga razjeda nervoza.

0210djukanovic1

Pojavljivanje čak četiti građanske liste analitičare vide u sve većem nezadovoljstvu postojećim opcijama, ali i načinom kontrole izbornog procesa od strane velikih partija. Prosto, na taj način se prosipaju glasovi, a Dontov sistem je nemilosrdan, tako bi mogli dobiti po mandat ili dva.

Kampanja je pokazala i da se sve uglavnom vrti oko istih lica - Herceg Novi ima svoje „preletače“, kandidate za odbornike koji su 2014. godine bili na jednim, a sada su na listama drugih partija.

Ma kakavi rezultati u konačnom bili, analitičari su skoro pa saglasni – DPS-u je džaba ako osvoje najviše glasova kad sa njima skoro niko neće. "Izbor" je prošlost, Demokrate će biti “pobjednik” izbora. No, lako je uzletjeli, teško se održati na vrhu. Najbolji primjer za to je upravo "Izbor".

Kako su se lijepo čašćavali u kampanji, izgleda da jedni sa drugima nakon izbora neće ni kafu popiti. No, politika je (u nas) prljava rabota, pa ko zna što ćemo gledati nakon 7. maja.

Vesna RAJKOVIĆ NENADIĆ

Portal Analitika