Politika

CP: Ugrožen opstanak zemlje, pokrećemo unutarcrnogorski dijalog

Crna Gora se nalazi u očiglednoj krizi, koja teži razrješenju na način koji ugrožava nacionalne i državne interese. Nijedno važno identitetsko pitanje nije riješeno. Svaki pokušaj da se pitanje Crnogorske crkve, jezika ili uopšte crnogorskoga identiteta stavi na dnevni red, na javnoj sceni, horski se proglašava nacionalizmom i atribuiraju mu se zadnje namjere, u cilju sprečavanja demokratizacije zemlje i njenog ekonomskoga oporavka, ocijenjeno je iz Crnogorskog pokreta. Iz ove organizacije je najavljeno otvaranje unutarcrnogorskog dijaloga, kako bi se definisali crnogorski nacionalni interesi.
CP: Ugrožen opstanak zemlje, pokrećemo unutarcrnogorski dijalog
Portal AnalitikaIzvor

To čine, kako se dodaje, strukture koje su u opoziciji svemu crnogorskome.

"Odnedavno, sruke su im i mnogi Crnogorci, koji su dali nemjerljiv doprinos izgradnji suverene crnogorske države, što je vrlo opasno za ovu zemlju i njenu budućnost. Nužno je da se objektivno sagledaju uzroci nesporazuma unutar suverenističke opcije, koji jačaju anticrnogorske snage i dovode u pitanju naciju i opstanak zemlje. Stoga bi opšteprihvaćeni unutarcrnogorski dogovor, u pitanju nacionalnih i državnih ineteresa, podsticajno djelovao da se osnaži privrženost crnogorskoj državi, ne samo građana, nego i javnih ličnosti, političkih subjekata, institucija, i da stanu u njenu zaštitu i očuvaju joj suverenitet i dignitet, koji su nesporno ugroženi, od puzajućeg i umivenoga velikosrpskoga nacionaliznma, jednako kao i 1918, i 1989. godine. Oba puta Crna Gora je srušena na talasu solcijalnoga nezadovoljstva građana koji su zloupotrijebili velikosrpski centri moći, a njihovi duhovni nasljednici, pokušavaju i po treći put da je slome, na isti način i istim sredstvima", kažu u CP.

U Crnogorskom pokretu smatraju da je iluzija, da je moguće, bilo koji subjekat koji je doprinjeo suverenosti Crne Gore, politički uništiti i uspostaviti potpunu političku dominaciju jednoga aktera.

"Takav proces bi mogao iznjedriti, u uslovima stvorene političke i medijske konfuzije i uticaja izvana, vrlo neželjene posljedice. Zato Crnogorski pokret organizuje više skupova na temu Crna Gora između Istoka i Zapada čiji je konačni cilj da se na jednom mjestu susretnu svi akteri koji su prije izglašavanja nezavisnosti predano radili na afirmaciji crnogorske države i njene suverenosti. To su: naučni, javni i kulturni djelatnici, novinari, nevladine i političke organizacije i istaknuti pojedinci", navodi se u saopštenju.

Prvi skup se organizuje 6. maja u hotelu „Premijer“,u Podgorici, na kome će učestvovati naučni, kulturni i javni radnici.

"Cilj skupa se da u opuštenoj atmosferi, pokrene unutar crnogorski dijalog, i povede raspravu o problemima koje ugrožavaju opstanak zemlje i nacije.Na dnevnom redu je razmatranje uzroka i posljedica aktuelne političke krize, zloupotreba vjerskih osjećanja u njenom produbljivanju i definisanje vitalnih crnogorskih nacionalnih interesa. Na tome, i ostalim skupovima, utvrdit će se Platforma kojom bi se definisali vitalni državni i nacionalni interesi, a koja će u konačnici biti predstavljena na javnim tribinama po Crnoj Gori. Za nju bi se tražila javna podrška građana, i apelovalo na njih da ustanu u odbranu ugroženih vrijednosti", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika