Abiznis

ŽARKO RADULOVIĆ: Imaćemo najbolju sezonu u istoriji turizma

Čelnici turističke privrede kažu da su završili sve pripreme i da su u toku poslednje koordinacione aktivnosti za početak špica sezone. Preliminarni podaci pokazuju da je za provomajske praznike bilo čak 13 odsto više turista nego lani u istom period. U Budvi je samo gostiju iz Rusije bilo pet odsto više, kaže direktor Splendida Žarko Radulović i ističe da je to odlična uvertira za sezonu, koja će, kako je za PinkM televiziju izjavio, finansijski biti najbolja u istoriji crnogorskog turizma.
ŽARKO RADULOVIĆ: Imaćemo najbolju sezonu u istoriji turizma
Portal AnalitikaIzvor

Sudeći po prvim podacima i informacijama prikupljenim po završetku sajamskih aktivnosti, ali i prema individualnim interesovanjima, očekivanja su da će ova sezona nadmašiti predhodnu. Već krajem marta pristigle su prve grupe turista iz srednje i zapadne Evrope, najviše iz Britanije, Francuske i Njemačke, što je za posledicu imalo uspješnu pretsezonu

– Da su nam pretsezone sve uspješnije govori i podatak da je u CG za prvomjaske praznike bilo 13 odsto više turista nego prethodne godine. Najveći promet bio je u Budvi, a dobru posjećenost imali su i Herceg Novi, Ulcinj i Bar– kaže za PinkM televiziju PR NTO-a Nina Vukčević.

U iščekivanju početka glavne sezone privrednici kažu da je generalno sve spremno, a naglašavaju da bi trebalo poraditi na još nekoliko stvari

– U ovom trenutku možemo da se pozabavimo taksi službom, da smanjimo buku, unaprijedimo čistoću i da, kao što i radimo svih ovih godina, ne diramo cijene, jer će biti puno gostiju, da ne budemo alavi, da sačuvamo imidž destinacije koja je jeftinija od regiona– pojašnjava direktor Spelndida Žarko Radulović.

U NTO ne očekujemo da će negativni i neistiniti navodi u ruskim medijima imati bilo kavog uticaja na broj turista iz te zemlje, a u prilog tome su i procjene turopetratora koji najavljuju dva do tri puta veći broj dolazaka u Crnu Goru. Uz disperziju ponude, posebno u aspektu hotelskih kapaciteta, u NTO- u sa puno optimizma očekuju sezonu

– Samo prošle godine su otvorena 24 nova hotela, sa četiri i više zvjezdica, unaprijeđena je i poboljšana avio dostupnost, pristupačne su cijene kako pansiona tako i onih drugih, a takođe Crna Gora važi za sigurnu i bezbjednu destinaciju, što je za današnjeg turistu opredeljujući faktor pri odabiru mjesta za svoj odmor. Sve to sasvim sigurno će za rezultat imati uspješnu sezonu– kaže PR NTO-a.

Direktor Splendida, ali i predsjednik turističkog udruženja, je i više nego optimista

– Ja sam to najavio još početkom januara – ovo će biti godina po kojoj će se računati narednih deset godina, a moguće je da će ovo biti godina koja će biti i najbolja od kada se bavimo turizmom– ističe Radulović.
Sve raznovrsnija ponuda, 400 hiljada ležajeva u hotelima, do 30 odsto manje cijene u odnosu na region i sve bolja avio povezanost trebalo bi da budu dovoljni aduti da ovogodišnja žetva zaista bude uspješnija od predhodnog ljeta. A ako bude istorijska, što bi narod rekao –  od viška glava ne boli.

Pink M 

Portal Analitika