Abiznis

Poljaci spremni na nastavak saradnje sa Vladom po pitanju valorizacije Luke Bar

Kompanija OT Logistics S.A. primila je zvanično obavještenje od strane nadležnih institucija Crne Gore o odluci Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte da poništi tendereza prodaju akcija u kompanijama AD Luka Bar i AD Montecargo. OT Logistics smatra da su dostavljeneponudeu potpunosti usklađenesa ciljevima, kriterijumima i uslovimatendera, te je stoga uputila prigovor Savjetu, u kome je, između ostalog, izražena spremnost za nastavak razgovora sa Vladom Crne Gore u cilju valorizacije kapaciteta Luke Bar i razvoja kompanije Montecargo AD.
Poljaci spremni  na nastavak saradnje sa Vladom po pitanju valorizacije Luke Bar
Portal AnalitikaIzvor

Naša kompanija je iznenađena odlukom i obrazloženjima Savjeta za privatizaciju, posebno imajući u vidu nedavno zaključene pregovore sa Tenderskom komisijom, u kojima smo prihvatili zahtjeve Tenderske komisije i sindikata. Smatramo da nije utemeljen zaključak Savjeta da naša Ponuda ne odgovara ciljevima, kriterijumima i uslovima tendera, u vezi čega je upućen zvanični prigovor predstavnicima crnogorskih institucija.

“Ponuda za učešće u tenderima za privatizaciju kompanija AD Luka Bar i AD Montecargo pripremana je pažljivo i temljeno, na osnovu detaljno odrađenih evaluacija pravnog i finansijskoj karaktera u oba preduzeća, čiji se dalji razvoj želi unaprijediti putem privatizacije. Smatramo da je naša Ponuda u potpunosti usklađena sa ciljevima, kriterijumima i uslovima tendera, koji su nam predočeni u otkupljenoj tenderskoj dokumentaciji i potvrđeni kroz komunikaciju sa Tenderskom komisijom za privatizaciju”, rekao je potpredsjednik kompanije OT Logistics, Pjotr Ambrozovič.

Nadalje,OT Logistics je učestvovao u više faza pregovora sa Tenderskom komisijom, koja je u ovom postupku predstavljala interese Vlade Crne Gore, i prihvatili smo sve zahtjeve Tenderske komisije u vezi sa poboljšanjemPonude i prijedloga Ugovora o kupoprodaji akcija i Ugovora o upravljanju.

Vjerujemo da je Crna Gora politički stabilna zemlja, spremna na saradnju i partnerstvo sa investitorima iz Evropske Unije i s toga izražavamo našu spremnost da kroz dalje razgovore sa Vladom Crne Gore zajednički pronađemo efikasna rješenja za valorizaciju kapaciteta Luke Bar u interesu Države Crne Gore, njenih građana, lokalne zajednice, radnika Luke Bar i manjinskih akcionara.

“OT Logistics je uvjeren da može unaprijediti razvoj Luke Bar AD i AD Montecarga”, rekao je potpredsjednik grupacije, Pjotr Ambrozovič. “Vjerujemo da potencijal OT Logistics grupe i planirani investicioni program mogu da proizvedu sinergije od kojih će imati koristi Luka Bar, željeznički saobraćaj i ukupna crnogorska ekonomija”.

Podsjetimo, OT Logistics je krajem marta zaključio pregovore sa Tenderskom komisijom o kupovini akcija u kompanijama Luka Bar AD i AD Montecargo. Nakon zaključenih pregovora OT Logistics je ponudio 8,52 miliona eura za 30% akcija AD Luke Bar I 2,5 miliona eura za 51% akcija AD Montecarga u državnom vlasništvu. Kompanija se obavezala da sprovede investicione programe u obije kompanije u ukupnoj vrijednosti od 17,45 miliona eura, kao i da zadrži sve radnike, poštujući sve stavke postojećih kolektivnih ugovora, koje podrazumijevaju, između ostalog, i povećanje minimalne cijene rada.

Portal Analitika