Region

Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora

Predsjednik Mosta Božo Petrov podnio je ostavku na mjesto predsjednika Sabora i tako je izbjegao izglasavanje svoga nepovjerenja.
Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog sabora
Portal AnalitikaIzvor

"Kriza udara na same temelje hrvatske države, izazvao ju je Andrej Plenković štiteći sve što se događalo u Agrokoru, a što je izazvallo potres u hrvatskom gospodarstvu. Plenković nema politički legitimitet da vodi Vladu jer nema dovoljan broj zastupnika. Sadašnja Vlada je krnja. Glasovanje o Mariću je vjerojatno gdje su narušeni svi moralni principi. Otvorilo se pitanje trgovine i korištenje institucija za osobne interese. Zbog digniteta Sabora podnosim ostavku na dužnost predsjednika Hrvatskog sabora", kazao je Petrov nakon dvosatne pause koja je uslijedila nakon glasanja o opozivu ministra Marića.

Njegovo mjesto je zauzeo bivši predsjednik Sabora Željko Rajner, ali je na to reagovao Mostov zastupnik Nikola Grmoja, koji je zatražio od potpredsednika Sabora da odmah ustane sa te stolice citirajući Poslovnik.

Prema Poslovniku o radu Sabora, naime, objasnio je Grmoja, pravo da sjedne na stolicu predsjednika Sabora ima samo potpredsjednik iz reda parlamentarne većine.

Kako je, međutim, ranije danas Sabor glasao nerešeno o povjerenju ministru finansija Zdravku Mariću (75:75), Mostovci smatraju da Sabor nema parlamentarnu većinu i da samim tim niko ne može da preuzme predsjedavanje Skupštinom.

Izjašnjavanjem šefova poslaničkih klubova u Saboru je određena polučasovna pauza.

 

Portal Analitika