Abiznis

MBA: Masovna izgradnja mirko elektrana neophodan uslov za razvoj sjevera

Kao poslovna asocijacija koja se od svog osnivanja bavi pitanjima energetike, Montenegro Biznis Alijansa (MBA) je kroz brojne aktivnosti nastojala da podstakne masovniju izgradnju mikro elektrana na sjeveru naše države, iz obnovljivih izvora, jer uslovi za tako nešto postoje, posebno kada su u pitanju mikro hidroelektrane. U tom smislu bilo je određenih pozitivnih događanja, ali sve u svemu, još uvijek ove aktivnosti nijesu poprimile masovniji karakter, a trebalo bi. Itekako! - ocjenjuju iz Montenegro Biznis Alijanse.
MBA: Masovna izgradnja mirko elektrana neophodan uslov za razvoj sjevera
Portal AnalitikaIzvor

''Razlozi za tako nešto mogli bi se tražiti u još uvijek nedovoljno podsticajnoj zakonskoj regulativi kada je riječ o ingerencijama opština da na svojoj teritoriji dobiju više zakonaskih mogućnosti da samostalno odlučuju o ovim pitanjima. Kako sada stvari stoje, novim Zakonom o planiranju i izgradnji takva mogućnost opština trebalo bi da bude definisana. Svakako da bi i same opštine trebalo da se posebno angažuju kako bi uradile katastar vodotoka na svojoj teritoriji čime bi definisale lokacije na kojima bi se mogle izgraditi hidroelektrane ove snage'', navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, prema njihovim saznanjima sa terena brojne su lokacije gdje bi moglo doći do izgradnje ovih mikro hidroelektrana, uglavnom na mjestima gdje su nekada postojale vodenice i mlinovi. 

''Takvih lokacija ima dosta na porodičnim imanjima na sjeveru naše države. O tome koliko bi posjedovanje sopstvenog izvora napajanja električnom energijom bilo značajno za širenje porodičnog biznisa, suvišno je govoriti. Uz to, uticaj elektrana ove snage je praktično zanemarljiv s ekološkog aspekta, odnosno njihovog negativnog uticaja na životnu sredinu.Zbog svega navedenog, kao i drugih benefita, želimo da i ovom prilikom ukažemo na neophodnost većeg angažovanja svih relevatnih subjekata kako bi se obezbijedili podsticajniji uslovi i otvorio proces masovnije izgradnje elektrana ove snage'', ističe se u saopštenju.

Kako dalje navode, jedan od zacrtanih ciljeva ekonomske politike Crne Gore jeste razvoj sjevera i, s tim u vezi,  stvaranje što boljih uslova za kontinuirani ruralni razvoj, pa ova aktivnost MBA time još više dobija na značaju. 

''MBA će i u narednom periodu, preko svog Odbora za energetiku, biti aktivna, jer smo uvjereni da nije daleko dan kada će doći do masovnije izgradnje elektrane ove snage na sjeveru naše države, što će biti značajan doprinos razvoju ovog dijela naše države'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika