NATO

Vujanović: Članstvo u NATO značajna šansa za ukupni ekonomski razvoj

Za Crnu Goru NATO alijansa, sem bezbjednosne i političke dimenzije, ima i važan ekonomski značaj. Članstvo u ovom velikom savezu Crnoj Gori daje mogućnost intezivnije ekonomske saradnje sa članicama, a kroz veći stepen bezbjednosti, i bolje uslove za investicije, za valorizaciju turističke i vrijednosti kulture, a time i značajnu šansu za ukupni ekonomski razvoj kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.
Vujanović: Članstvo u NATO značajna šansa za ukupni ekonomski razvoj
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći na zatvaranju VI Samita Evropska unija - Jugoistočna Evropa koji je danas održan u Hotelu „Hilton“ u Podgorici, na temu „Evropa razmatra: može li Crna Gora dostići stabilnost i rast“, on je kazao da je odgovor na to „nesumnjivo pozitivan“.

- Prvo: U deceniji nakon obnove nezavisnosti bruto proizvod Crne Gore povećan je za 70%. Prosječna plata povećana je za oko 70% a penzija za 100%. U svim tim godinama, sem dvije, imali smo rast BDP koji je prosječno u toj dekadi rastao 3,3% najviše u regionu. Imajući u vidu da su to bile godine globalne i regionalne krize ovi makro-ekonomski pokazatelji su kvalitetan putokaz budućeg razvoja. Drugo: Crna Gora je bila lider regiona po obimu investicija po glavi stanovnika i imala stalno rastujući turizam. Predhodna godina u turizmu je bila rekordna i u fizičkim i u finansijskim pokazateljima-sa najviše gostiju, najviše noćenja i najvećim prihodom. Sa dvadeset novih hotela sa preko 90% kapaciteta u hotelima sa četiri i pet zvjezdica. Izdvajam i naglašavam turizam jer on, direktno i indirektno, učestvuje sa 22% u BDP Crne Gore a njegova mogućnost razvoja je veoma široka posebno na sjeveru Crne Gore. To potvrđuju i postojeći obim investicija u turizmu koji je preko tri milijarde eura. Treće: Crna Gora je imala i ima značajne investicije u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi. Unaprijeđena je mreža drumskog i željezničkog saobraćaja uz nužnost novih investicija u projektima koje realizujemo sa susjednim i državama regiona, za koje očekujemo nastavak podrške EU. Četvrto: Crna Gora je lider evropskih integracija a krajem ovog mjeseca postaće punopravna članica NATO-a. To je potvrda vrijednosti Crne Gore ali i šansa da u društvu razvijenih obezbijedi još brži razvoj - istakao je predsjednik Crne Gore.

On je pak podsjetio da je naša država suočena sa značajnim ekonomskim i socijalnim problemima.

- Nakon nešto više od dvije decenije raspada bivše zajedničke države, ratova u okruženju, brojnih izbjeglica i raseljenih lica, ekonomske krize, nužni problemi nezaposlenosti i socijalno ugroženog stanovništva, su realnost koja se može rješavati samo u stabilnom društvu i kroz snažan ekonomski razvoj. To zahtijeva bolje uslove poslovanja, nove investicije, bolju valorizaciju turističkih i vrijednosti bogate kulture i stalnu promociju takve posvećenosti - zaključio je Vujanović.

Portal Analitika