Društvo

Policije susjednih država ćute o lažnim dojavama za bombe

Nakon sinoćnje 13. dojave o bombi za mjesec dana, vještak za telekomunikacije, Predrag Boljević, kao mjeru navodi suspenziju pripejd poziva iz zemalja iz kojih su dojave stizale. Iz Agencije za telekomunikacije poručuju da realizacija te mjere nije izvodljiva.
Policije susjednih država ćute o lažnim dojavama za bombe
Portal AnalitikaIzvor

U aprilu je 12 puta dojavljivano da je postavljena bomba. I maj je počeo sa lažnom dojavom. Svaka, na sreću, lažna, svaka u Podgorici i ne bira vrijeme, a sve manje mjesto. Ono što je zajedničko je da se dojavljuje da je bomba postavljena uglavnom u objektima u kojima, po pravilu, boravi veliki broj ljudi. Zajedničko je i da su pozivi upućivani iz susjednih zemalja.

Na pitanje da li spremaju odgovor na zatraženu pomoć od nadležnih iz Crne Gore, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije odgovor nije stigao, kao ni od njihovih kolega iz Bosne i Hercegovine.

- Ono što je za nas bezbjednosni problem, za neke kolege u okruženju nije. I razumijem da nije, ali oni bi trebali da imaju razumijevanja za ono što za nas jeste - kaže Boljević za TVCG.

Nakon što su crnogorska policija i tužilaštvo uradili što mogu, gdje se onda može tražiti slamka spasa.

- Agencija može da naloži operatorima da suspenduju saobraćaj sa pripejd brojeva iz okruženja. Šta bi se dobilo? Dobili bi i da mobilni operatori budu zainteresovani da se problem riješi, jer bi suspenzijom pao prihod, a interesovanje bi im se jako povećalo - samatra Boljević.

U Agenciji za elektronske komunikacije, međutim, ne misle da je ova mjera izvodljiva.

- Ova mjera koja je predložena je suviše drastična i tehnički teško izvodljiva. Jer, prvo bi trebalo razlikovati ove pripejd i postpejd brojeve uz numeracije tih država, da bi se preduzela jedna takva mjera - kaže Darko Grgurević iz Agencije.

Sve kad bi se mjera preduzela, pitanje je da li bi se izašlo na kraj sa onima kojim kao da počinje da bude posao lažno dojavljivanje.

- Da li bi opet dobila očekivane rezultate - najvjerovatnije ne bi, jer bi osobe koje vrše ove lažne dojave i zlonamjerne pozive, najvjerovatnije uzeli te pripejd kartice od nekih drugih država u okruženju, gdje proces registracije korisnika još nije završen - kaže Grgurević.

Ima adresa kojoj se naša država još nije obratila, a ona obećava.

- Naravno, ukoliko zatražite pomoć od NATO-a, dobićete je. Nemam informaciju da ste pomoć tražili. Mislim da je situacija u Crnoj Gori stabilna. Ja se osjećam bezbjedno ovdje - kazao je Robert Pščel iz Odsjeka za javnu diplomatiju NATO-a.

Izvor: TVCG

Portal Analitika