Kultura

Drugi dan Sajma: Predstavljanje podgoričkih srednjih škola i posjeta ministarke Damjanović

Drugi dan 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja otvorila je podgorička Gimnazija „Slobodan Škerović“, predstavljajući svoju obrazovnu djelatnost.
Drugi dan Sajma: Predstavljanje podgoričkih srednjih škola i posjeta ministarke Damjanović
Portal AnalitikaIzvor

Učenici su podsjetili na istorijat škole, jedne od najstarijih obazovnih institucija u Crnoj Gori, te predstavili obrazovne inovacije i savremeni didaktički pristup srednjoškolskom obrazovanju. U okviru predstavljanja podgoričke Gimanizije, emitovan je dokumentarni film snimljen povodom 110 godina od osnivanja škole. Na kraju predstavljanja, đački hor izveo je himnu Gimnazije.

0305gimnazijaSrednja stručna škola „Spasoje Raspopović“ predstavila se posebnim programom pod nazivom „Znanje je moć“. Direktorica škole Ljeposava Vuksanović istakla je da ova institucija spada u red najopremljenijih ustanova srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori. Učenici škole izveli su eksperimente iz popularne hemije, a predstavila se i vokalna grupa učenika sa pjesmom „Naša škola“ koja je osvojila prvo mjesto na konkursu Zavoda za školstvo Crne Gore. Takođe, prikazan je dokumentarni film nastao povodom 70-godišnjice škole, koji predstavlja i svojevrsni omaž nekadašnjim profesorima i nastavnicima.0305raspopovicAktivnosti na obrazovanju odraslih predstavio je Centar za stručno obrazovanje. Oni su upoznali publiku sa novitetima u implementaciji projekta Evropske elektronske platforme za učenje odraslih - EPALE koji se već dvije godine implementira u Crnoj Gori. U projekat su već uključene 24 evropske zemlje, a u našoj zemlji njime rukovodi Duško Rajković. Trenerica Centra za stručno obrazovanje Ljiljana Garić, istakla je da promocija projekta EPALE predstavlja značajan mehanizam afirmacije obrazovanja u svojim brojnim aspektima, poput formalnog i neformalnog obrazovanja. Platforma je kreirana da pruži podršku onima koji organizuju i realizuju aktivnosti na polju obrazovanja odraslih.0305centarPredstavnici Centra predstavili su i svoje publikacije i andragoške priručnike.

Sajam je danas posjetila i ministarka nauke, dr Sanja Damjanović.

0305lucicDejan Lučić predstavio je svoju knjigu „Kineska osveta“, triler u kome fantazija vremenom postaje stvarnost, moglo se čuti na današnjoj promociji.

- Dejan Lučić je ono što želite da bude. Srpski Džejms Bond, knjiški moljac, teoretičar zavjere. Ja volim da otkrivam tajne - kazao je autor i dodao da „sve knjige nastaju slučajno“.

- Volim da pišem o sadašnjosti, ali se uvijek vraćam u prošlost - zaključio je on.

Foto: D. Kalezić

Portal Analitika