Abiznis

RADULOVIĆ: Nemamo ponudu za dužu turističku sezonu

Osam godina nakon izbijanja globalne ekonomske krize mogu reći da je kreditni rizik, kao dominantan rizik finansijske stabilnosti sa kojim smo se najviše borili, smanjen. Nivo loših kredita (NPL) smanjen je sa sa 25 odsto 2011. na trenutnih 9,9 procenata, izjavio je guverner Radoje Žugić na panelu "Može li Crna Gora dostići stabilnost i rast".
RADULOVIĆ: Nemamo ponudu za dužu turističku sezonu
Portal AnalitikaIzvor

"Međutim, svi ostali rizici, iako smanjeni i sa pozitivnim trendovima, su i dalje prisutni. Široka nadležnost i odgovornost, a limitiranost u monetarnoj politici, nameće guverneru obavezu da razmišlja o svim rizicima, ne samo finansijskim već i o pravnim, fiskalnim rizicima realnog sektora, političkim, kako bi se na adekvatan način postigla ravnoteža između stabilnosti sistema i efikasnosti regulacije.

Često naglašavam konkurentnost poslovnog ambijenta kao nužan preduslov efikasnosti svih ekonomskih politika, a naročito malih i otvorenih privreda koje su, pored sopstvenih neravnoteža, snažno izložene i međunarodnim kretanjima. Finansijska stabilnost u Crnoj Gori je neophodna, ne samo da promoviše unutrašnju stabilnost, već i da privuče srane direktne investicije, te podstakne razvoj mikro, malog i srednjeg biznisa", naveo je Žugić, ističući da je za jačanje otpornosti finansijskog sistema na sistemski rizik veoma značajno uspostaviti prekograničnu saradnju regulatora.

-Time bi se izbjegla situacija zloupotrebe nacionalnog reguatornog okvira i potencijalnih pravnih praznina u pravcu postizanja individualnih koristi. Ovo nameće snažnu potrebu jačanja saradnje malih i otvorenih ekonomija sa različitim monetarnim politikama, ali sa očigledno istim ciljevima - rekao je Žugić. 

0305radulovic2

Ministrica ekonomije Dragica Sekulić podsjetila je da je prije deceniju bilo nezamislivo govoriti o Crnoj Gori kao energetskom čvorištu regiona, ali da je gradnja podmorskog kabla sa Italijom to omogućila. 

- Kabl će nam omogućiti da privučemo investitore u obnovljive izvore energije. Izuzetno je značajan i projekat istraživanja nafte i gasa u podmorju, koji se radi po norveškom modelu, kao i projekat jadransko-jonskog gasovoda - kazala je Sekulić.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović precizirao je da je od 2012. u Crnoj Gori otvoreno 57 hotela visoke kategorije, a samo lani 27 hotela.

- Prije deset godina imali smo dva hotela sa pet zvjezdica, sad ih imamo devet. Velika šansa Crne Gore je privatno-javno partnerstvo, jer kombinacijom ovih modela možemo dobiti najbolji sistem upravljanja za mnoge branše. Što se tiče dužine turističke sezone, sezona je kratka, jer prvenstveno, mi nemamo ponudu za dužu sezonu. Cilj je spajanje predsezone sa sezonama u ljetnjem i zimskom periodu - naveo je Radunović.  

S.G. 

 

Portal Analitika