Društvo

Šehović: Kroz reformu do novog modela rasta privrede zasnovanog na znanju i inovacijama

Kroz reformu obrazovnog sistema Crna Gora ide ka rastu privrede zasnovanom na znanju i inovacijama, poručio je danas ministar prosvjete dr Damir Šehović, koji je izlagao na međunarodnoj konferenciji u organizaciji londonskog magazina „The Economist“. Konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, a u njenom radu učestvuju i ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović, ministar odbrane mr Predrag Bošković, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.
Šehović: Kroz reformu do novog modela rasta privrede zasnovanog na znanju i inovacijama
Portal AnalitikaIzvor

“U narednom periodu Crna Gora bi trebalo da ima novi model rasta koji se zasniva na pametnom i održivom rastu čiji su pokretači inovacije i znanje. To možda nije najbrži put do privrednog razvoja, ali je najsigurniji”, poručio je Šehović i dodao da bi kratkoročno prioritet fiskalne politike morala biti fiskalna konsolidacija, ali u dugom roku akcenat bi morao biti na produktivnosti koja potiče iz znanja.

“Upravo to je Vladu podstaklo na pokretanje sveobuhvatne reforme obrazovanje, koje nema bez spremnosti izdvajanja dodatnih finansijskih sredstava koja će biti uložena u znanje. Dostupnost, jednake obrazovne mogućnosti i usklađenost sa tržištem rada, predstavljaju prioritete kada je reforma u pitanju.”

U svom izlaganju ministar Šehović je pošao od činjenice da zemlje sa kvalitetnim obrazovanjem po pravilu ostvaruju brži privredni rast, naglasivši da je ključni faktor koji generiše rast u postkriznom periodu obrazovanje. 

Šehović je iznio podatak da se prosječna izdvajanja za obrazovanje razvijenih država kreću između 5 i 6 % BDP-a, dok se u Crnoj Gori izdvajanja kreću oko 4% BDP-a, što je nivo regionalnog prosjeka.

Ulaganje u obrazovanje je produktivnije na nižim nivoima obrazovanja. U skladu sa tim, Ministarstvo prosvjete je, kako je saopšteno, radilo na povećanju obuhvata djece predškolskim obrazovanjem, te uvođenju engleskog jezika u ovaj obrazovni nivo. Kada je riječ o osnovnom obrazovanju, Šehović je govorio o uvođenju Fonda za kvalitet i talente, rasterećenju nastavnog plana, smanjenju broja učenika u odjeljenju, te stavljanju akcenta na učenje stranih jezika.

“U okviru reforme srednjeg obrazovanja otvorili smo prostor za specijalističke gimnazije, osmislili novi koncept maturskog i stručnog ispita kontinuirano podstičemo dualno obrazovanje. Najveći iskoraci nas očekuju u visokom obrazovanju, gdje smo predvidjeli da osnovne i master studije budu u besplatne, a promijenićmo model studija i finansiranja prelazeći na ugovorni model, te uvesti obaveznu praktičnu nastavu tokom studija na nivou od 25%.

Primjena ovih rješenja je poseban izazov, a Ministarstvo će se potruditi da ona budu adekvatna kako bismo uspjeli da kroz reformu obrazovanja stvorimo pretpostavke za novi model rasta privrede”,  rekao je Šehović.

 

 

 

 

Portal Analitika