Crna hronika

Od obračuna klanova do urušavanja bezbjednosti

Nova dojava o bombi – četrnaesta - prekinula je sinoć crnogorski košarkaški derbi, odlučujuću utakmicu Budućnosti i Mornara u dvorani SC „Morača“.
Od obračuna klanova do urušavanja bezbjednosti
Portal AnalitikaIzvor

Nepunih pola sata od početka utakmice, oko 19 sati, policiji je prijavljeno da je postavljena bomba u Sportskom centru, nakon čega je, kako je zvanični spiker saopštio, ,,iz sigurnosnih razloga“ utakmica prekinuta i za nekoliko minuta evakuisano oko 3.500 gledalaca. Umjesto igrača i publike, tako se u „Morači“ našlo više desetina policajaca koji su antidiverzantskim pregledom utvrdili da je riječ o još jednoj lažnoj uzbuni.

Ovo je u posljednjih 25 dana čak 14 dojava o postavljenoj bombi, ali je prva koja je stigla u toku javne manifestacije. Umjesto uživanja u igri, akteri meča i navijači bili su primorani da napušte dvoranu, a meč je odgođen za danas.

Nove prijetnje

Od uobičajenog scenarija dojava o bombi u tržnom centru „Delta“, diskoteci ,,Bigl“ i hotelima, nepoznati dojavljivači odstupili su i u nedjelju kada je prijavljeno da je bomba postavljena u zgradi Specijalnog državnog tužilaštva. Vjerovatno osnaženi očiglednom nemoći nadležnih da im uđu u trag, te večeri pozvali su na mobilni telefon i specijalnog tužioca Sašu Čađenovića i obavijestili ga da je bomba u njegovoj kancelariji.

Nešto kasnije, sa brojeva iz Bosne i Hercegovine pozivi su stigli i osnovnim tužiocima Miroslavu Turkoviću i Zorici Milanović. Turkoviću je, kako saznajemo, saopšteno da je bomba u njegovoj kući, a Milanović su ,,upozorili“ da će bomba za pet minuta eksplodirati pored nje?!

Dojave su, naravno, bile lažne.

Prema saznanjima Pobjede, osim Turkovića i Milanović, bilo je još tužilaca koji su obavještavani o navodno podmetnutim bombama, a pozivi su, uglavnom, stizali u vrijeme njihovog dežurstva. Nekome, sve je izvjesnije, odgovara stvaranje atmosfere straha u Crnoj Gori?! Kome – nadležni, za sada, samo naga- đaju. Tvrde da ima tragova koji ukazuju da se radi o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi, kao i da znaju motiv. Nezvaničan sagovornik Pobjede iz policije kaže da su poslije prvih dojava sumnjali da se radi o obračunu kriminalnih grupa.

,,Mete”

Sada, međutim, nijesu potpuno sigurni da se radi samo o tome, već se pribojavaju da i neki drugi iskorišćavaju trenutak i pokušavaju da bezbjednosnu situaciju u zemlji predstave kao potpuno nesigurnu. Ono što je zajedničko svim pozivima je da su stigli na adresu podgoričke policije. Sve dojave o bombama bile su vezane za Podgoricu, a pozivi su upu- ćeni iz Srbije i Bosne i Hercegovine, sa pripejd brojeva, koji su samo tada iskorišćeni, što znači da su kupljeni isključivo za ovu namjenu.

Vlasnike objekata za koje su stizale dojave o podmetnutim bombama ništa ne dovodi u vezu. To istražitelje navodi na zaključak da oni nijesu ,,mete“, već kolateralna šteta. Pojedini izvori bliski istražiteljima tvrde da serija lažnih dojava nije ozbiljno shvaćena i da je bilo propusta u istrazi. Prema informacijama Pobjede, iako je crnogorska policija stupila u kontakt sa kolegama iz Srbije i Bosne i Hercegovine, nadležna tužilaštva u tim državama nijesu naložila istragu u ovim slučajevima. Navodno, još im nije stigao zahtjev iz Crne Gore, shodno međunarodnoj pravnoj pomoći?! A saradnja je neophodna: krivična djela lažnih prijava su nastala na području tih država, gdje su korišćene pripejd kartice, ali su posljedice krivičnog djela – u Crnoj Gori.

Sagovornik Pobjede tvrdi da srpska policija do 1. maja nije dobila zahtjev da otvori istragu u ovim slučajevima! Možda bi sinoćnji prekid utakmice trebalo da bude posljednji alarm istražiteljima da im ova istraga mora biti prioritet, jer osim sijanja straha i panike, i finansijski gubici su ogromni. Dojave o podmetnutoj bombi do sada su u tri navrata ispraznile diskoteku „Bigl“, isto toliko i tržni centar „Delta siti“, a po jednom je uzbuna podignuta u hotelima „Hemera“, „Centar vil“, „Hilton“ i „Ramada“. Serija dojava počela je 8. aprila, dva sata iza ponoći, kada je prvi put ispražnjena diskoteka „Bigl“. Istog dana, oko podneva, „Delta siti“ evakuisan je zbog dojave da je u njemu postavljena bomba. Nekoliko sati kasnije policiji je prijavljeno i da je u hotelu ,,Hemera“, koji se nalazi u strogom centru grada, postavljena bomba.

(Pobjeda)

Portal Analitika