Politika

U susret lokalnim izborima u HN: Borba za svaki mandat

Herceg Novi s neizvjesnošcu čeka prijevremene lokalne izbore koji su zakazani za 7. maj, a u izbornoj trci je čak 12 političkih partija, koalicija i grupa građana.
U susret lokalnim izborima u HN: Borba za svaki mandat
Portal AnalitikaIzvor

Politički akteri među kojima će građani birati predstavnike za 34 odbornička mjesta u lokalnom parlamentu su: Bokeljski demokratski savez, Novska lista, DPS, Socijaldemokrate, Demos, Građanska lista za Herceg Novi Mišo Škobalj, Crnogorska, Demokrate, Demokratski front, SNP, Građanska grupa Izbor, Koalicija SDP – Ura.

Poruke

Ostalo je još tri dana da upute i završne poruke građanima u nastojanjima da ih ubijede zašto su baš oni ti kome bi trebalo da daju povjerenje u narednom četvorogodišnjem mandatu, u završnici jedne veoma neobične kampanje u kojoj su skoro svi najveću pažnju usmjerili na direktan kontakt sa Novljanima. Ono što je jasno i političkoj, stručnoj, ali i laičkoj javnosti je da nijedan učesnik u izbornoj trci neće osvojiti apsolutnu pobjedu, pa je borba za svaki mandat velika. Na to ukazuju rezultati lokalnih, takođe prijevremenih izbora koji su održani u decembru 2014. godine, ali i parlamentarnih iz oktobra 2016.

Podsjetićemo, na parlamentarnim izborima prošle jeseni DPS je u Herceg Novom osvojila 5.918 glasova, Demokratski front 4.677, Demokrate 2.352, Koalicija Ključ (Demos, SNP, Ura) – 2116, SDP 707, a podršku SD-u je dalo 334 građana Novoga. Premda se parlamentarni ne mogu preslikati na lokalne ni po učesnicima ni načinu vođenja kampanje, oktobarski su na neki način indikativni, između ostalog i što su na njima učestvovali glavni politički akteri izbora koji su u Herceg Novom zakazani za 7. maj.

S druge strane, specifičnost predstojećih lokalnih izbora je veliki broj učesnika, čak 12 izbornih lista, od kojih su četiri građanske. Jedna od njih je Udruženje građana Izbor, „krivac“ što Novljani dvije godine prije vremena izlaze ponovo na birališta. Ta grupa građana je 2014. godine prvi put učestvovala na lokalnim izborima i napravila bum na političkoj sceni osvojivši čak devet mandata, napravila programsku koaliciju sa DPS-om, a nakon dvije godine iz nje izašla. Te godine, pojedinačno „najjača“ partija koja je osvojila najviše, 6.029 glasova, odnosno 13 mandata, bila je DPS, čija lista je nosila naziv ,,Da pobijedi Herceg Novi – Milo Đukanović“. Udruženje birača Izbor dobilo je 4.216 glasova, odnosno devet mandata. Koalicija SNP – DF – NS ,,Sačuvajmo Novi – za dobro Novog“ dobila je 3.936 glasova, odnosno osam mandata. Grupa građana Novska lista imala je 893 glasa, odnosno dva mandata. Toliko odborničkih mjesta dobila je i lista ,,SDP – novski, bokeški, crnogorski“ sa 880 glasova. Na birališta je izašlo 16.479 građana, odnosno 68,2 odsto upisanih birača.

Građanske liste

Pojavljivanje četiri građanske liste sociolozi objašnjavaju generisanim nezadovoljstvom stanovništva, učincima partija koje su u proteklih 16 godina vršile vlast u gradu, a političari planiranim mehanizmom kontrole glasačkog tijela od strane velikih partija, koje na ovakav način žele da „raspu“ glasove ili pak smanje izlaznost, kako bi po Dontu zakučile mandat do dva. Obilježje ovih izbora su i samostalni nastupi partija koje su i na lokalnim prije dvije i po godine i na parlamentarnim prije pola godine učestvovale u koalicijama, a sada su se opredijelile za samostalan nastup (SNP i DF, Demos) dok su s druge strane koaliciju napravile partije sličnih programskih opredjeljenja, ali koje do sada nijesu zajednički djelovale (SDP i GP Ura). Zanimljivost je i veliki broj tzv. „preletača“, kandidata za odbornike koji su 2014. godine bili na jednim, a danas na listama drugih partija. Da li će to uticati na opredjeljenje građana u nedjelju, ostaje da se vidi nakon zatvaranja birališta. Ono što je obilježilo ovu kampanju je i što svi učesnici izbora, izuzev SD-a i Crnog o r s k e , i m a j u z a protivnika DPS, ali u borbi za mandate poslata je i loša poruka biračima opozicije, kroz sukob na relaciji DF –Demokrate, nesumnjivo najjačih opozicionih partija, u kojima smatraju da je pobjeda sigurno njihova.

Preraspodjela

Upravo time se pokazuje da se, osim borbe za vlast u Novom, odvija i borba za preraspodjelu moći unutar opozicije. Preciznije: izbori će biti i svojevsrno odmjeravanje snaga do skora najjače opozicione grupacije - Mandićevog DF-a i nadolazećih Bečićevih Demokrata kojima smatraju da će preuzeti jedan broj opozicionih glasača koji su uplašeni radikalizmom DF-a. Najveći adut opozicije je razlika od 4.000 glasova sa koliko su opozicione partije pobijedile DPS na parlamentarnim izborima, te ne sumnjaju da će na ovim izborima podrška i dalje rasti u njihovu korist. Da li se ipak nakon izbora mogu na istoj strani vidjeti DF i Demokrate koji se nijesu štedjeli u kampanji? Da će biti pobjednici na izborima 7. maja tvrde i u DPS-u, koji najavljuju čak i osvajanje 14 ili 15 mandata. Za formiranje vlasti neophodna su još tri koje, po mišljenju poznavalaca politič- kih prilika u Novom, teško mogu obezbijediti. Za dva, kojim se blokira formiranje vlasti, možda i neće biti problem imajući u vidu da ankete daju zna- čajne šanse SD-u da prođu izborni cenzus od tri odsto. Sigurno je da apsolutnu vlast neće niko osvojiti. Ozbiljne su prognoze da četiri partije neće preći cenzus. Ko će ovoga puta biti jezičak na vagi, koje će partije presuditi u formiranju vlasti u Herceg Novom, ostaće neizvjesno do nedjelje veče.

Pobjeda

Portal Analitika