Svijet

Špijunska afera trese Evropu: Za koga je radio Danijel M?

Švajcarska Federalna obavještajna služba (FIS) nije konkretno željela da komentariše slučaj Švajcarca Danijela M. (54).
Špijunska afera trese Evropu: Za koga je radio Danijel M?
Portal AnalitikaIzvor

On je u petak uhapšen u Njemačkoj pod sumnjom da je špijunirao njemačke finansijske istražitelje uključene u kupovinu CD-ova sa podacima o osobama koje izbjegavaju porez prebacujući novac u Švajcarsku.

"Kada neko u Švajcarskoj koristi ilegalne metode da ukrade državne ili poslovne tajne, to je špijunaža i mi imamo jedinicu koja se bori protiv toga", rekao je direktor FIS Markus Zajler novinarima na brifingu u Bernu, prenosi Rojters. 

Zajler je kazao da je "FIS aktivan u zemlji i inostranstvu", na šta je upitan da li to uključuje i Njemačku. 

"Jednostavno neću ništa da kažem", odgovorio je šef FIS. 

Izvor Rojtersa iz izvora u njemačkoj vladi naveo je da je u Berlinu ministar spoljnih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel zatražio od švajcarske ambasadorke Kristin Šraner Burgener da objasni posljednja dešavanja "u interesu njemačko-švajcarskog prijateljstva". Taj izvor je kazao Gabrijelov zamjenik Valter Lindner juče popodne primio ambasdorku i zatražio informacije o špijunskom slučaju, ali nije naveo nikakve detalje. 

Njemačko Državno tužilaštvo je u petak je saopštilo da je uhapšen Švajcarac za kojeg se sumnja da je špijunske aktivnosti započeo početkom 2012. godine, prenio je AFP. 

"Federalna policija je takođe pretresla nekoliko stambenih i poslovnih objekata u i oko bankarskog centra Frankfurta", navedeno je u saopštenju. 

"Velt" je u nedjelju objavio da je misija Danijela M. bila da identifikuje njemačke poreske istražitelje koji su uključen i u kupovinu CD-ova sa podacima o "poreskim prevarantima", za koje AFP navodi da su već ranije u prošlosti ugrožavali njemačko-švajcarske odnose. 

Navodi se da je nekoliko njemačkih pokrajina od 2006. platilo milionske svote anonimnim izvorima za ove CD-ove na kojima se nalaze liste sa računima državljana Njemačke u Švajcarskoj i Lihtenštajnu. 

U tekstu "Velta" piše da se vjeruje da Danijel M. radi za švajcarsku obaveštajnu službu NDB i da je bio zaposlen u njemačkom finansijskom i bankarskom sektoru.

 

Portal Analitika