Društvo

Bošković obišao skladišta Mornarice VCG

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-potpukovnik Ljubiša Jokić obišli su juče pučinski remorker PR-41 koji je na dokovanju u brodogradilištu Bijela, te skladište ubojnih sredstava Sasovići i skladište minsko-eksplozivnih sredstava Pristan.
Bošković obišao skladišta Mornarice VCG
Portal AnalitikaIzvor

Ministar i načelnik Generalštaba upoznali su se sa remontnim radovima koji se trenutno izvode na pučinskom remorkeru PR-41 „ORADA“, koji je namijenjen i opremljen za spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara na moru. Ovaj remorker, koji je izgrađen 1989. godine, u tri navrata je izvršavao zadatke u inostranim vodama i to 2005. godine u zajedničkoj pomorskoj vježbi sa RM Italije pod nazivom „Zajednički horizont“, te dva puta u sastavu grupe „ADRION“, 2009. godine, u rejonu luke Drač, u Albaniji i 2010. godine, u rejonu Tarantskog zaliva u Italiji. 

Bošković i general-potpukovnik Jokić upoznali su se juče i sa uslovima skladištenja ubojnih sredstava i minsko-eksplozivnih sredstava u skladištima Mornarice Vojske Crne Gore Sasovići i Pristan i sagledali načine unapređenja tih uslova u cilju povećanja bezbjednosti. 

U skladištu Sasovići 2006. godine bilo je smješteno je 1.014 tona ubojnih sredstava, dok je sada smješteno 362,41 tone. U skladištu Pristan je 1.064,70 tona iz 2006. godine smanjeno na 677,63 tona minsko-ekplozivnih sredstava, čiji je dio predviđen za uništavanje kroz program NATO Trust Fonda. 

Tokom posjete Herceg Novom ministar Bošković se sastao i sa članovima nevladine organizacije “Udruženje vojnih beskućnika”. 

Tom prilikom ministar Bošković je iskazao razumijevanje za zahtjeve vojnih penzionera i naglasio da je Ministarstvo odbrane, kao i do sada, otvoreno za razgovore i saradnju sa vojnim penzionerima. On je istakao da će Ministarstvo odbrane, u skladu sa zakonskim okvirima, nastojati da rješava njihove stambene potrebe, kao i pitanja koja se tiču udovica vojnih penzionera, a u cilju unapređenja njihovog životnog standarda. 

Predsjednik “Udruženja vojnih beskućnika” Dragomir Rajačić izrazio je zadovoljstvo posjetom ministra odbrane i podrškom za pronalaženje rješenja za probleme sa kojima se suočavaju vojni penzioneri, ne samo iz Herceg Novog, već i iz ostalih opština u Crnoj Gori. 

Sastanak sa NVO “Udruženje vojnih beskućnika” predstavlja nastavak dosadašnje saradnje koju su Ministarstvo odbrane i lokalna samouprava imali u prethodnom periodu. NVO “Udruženje vojnih beskućnika” broji oko 60 članova. 

Portal Analitika