NATO

PEJANOVIĆ: Članica NATO kad predamo instrument ratifikacije SAD

Nakon što je Crna Gora u parlamentu donijela odluku o ulasku u NATO, sada treba da sačeka da proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u završi još jedna članica Alijanse – Španija i da svih 28 članica NATO-a obavijesti Stejt Department da su procedure na unutrašnjem planu okončane.
PEJANOVIĆ: Članica NATO kad predamo instrument ratifikacije SAD
Portal AnalitikaIzvor

Nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović objašnjava za Pobjedu da, za razliku od država članica NATO-a koje ratifikuju Protokol, Crna Gora potvrđuje Sjevernoatlantski ugovor.

– Proces ratifikacije u Crnoj Gori podrazumijeva donošenje Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora – navodi Pejanović.

Taj zakon je Skupština Crne Gore usvojila prošlog petka. Nakon stupanja na snagu Zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora i kada sve države članice dostave instrumente ratifikacije Stejt Departmentu, Crna Gora će, kako navodi Pejanović, dostaviti svoj instrument ratifikacije.

– Kada se sprovedu sve zakonske procedure koje su predvi- đene na unutrašnjem planu, svaka država članica obavještava Stejt Department, koji je depozitar (čuvar) Sjevernoatlantskog ugovora da su, na unutrašnjem planu, urađene sve potrebne procedure, odnosno da je potvrđen Protokol.  Način na koji se obavještava Stejt Department jeste dostavljanje instrumenta ratifikacije – objašnjava Pejanović.

On kaže da nakon što sve države članice predaju instrumente ratifikacije, Stejt Department obavještava NATO i sve države članice da je završen proces ratifikacije Protokola.

– Kada sve države članice dostave instrumente ratifikacije i Stejt Department pošalje obavještenje o tome, generalni sekretar NATO-a upućuje poziv Vladi Crne Gore da dostavi instrument ratifikacije – kaže Pejanović.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika