Svijet

Putin: Ne miješamo se ni u čiji politički život

Rusija se ne miješa u politički život drugih država i očekuje da se niko ne upliće u njen, poručio je predsjednik te zemlje, Vladimir Putin.
Putin: Ne miješamo se ni u čiji politički život
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da se Rusija nije miješala u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 2016, niti u evropske izbore.

Putin je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sočiju sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao da su optužbe o umiješanosti Rusije u američke izbore "obične glasine" koje se koriste u domaćoj političkoj borbi u SAD-u, prenosi AP.

"Nikada se nijesmo miješali ni u politički život ni u političke procese drugih zemalja. Voljeli bismo da se niko ne miješa u politički život Rusije, ali nažalost, vidimo da se dešava upravo suprotno - godinama vidimo pokušaje uticanja na unutrašnje političke procese u Rusiji", rekao je Putin.

On je istakao da su spoljne sile pokušale da se umiješaju u rusku politiku više puta proteklih godina, uključujući nevladine organizacije.

Merkel je, na pitanje da li smatra da postoji prijetnja od ruskog miješanja u njemačku izbornu kampanju, rekla da "nije plašljiva osoba" i da bi se nepouzdanim informacija usprotivila - činjenicama, navodi Rojters.

"Znamo da je sajber kriminal međunarodna prijetnja, ali očekujemo da njemački izbori prođu bez problema u tom smislu", rekla je ona.

Merkel je navela da je sa Putinom u njegovoj rezidenciji na obali Crnog mora imala konstruktivne razgovore, o nizu tema uključujući Siriju, Ukrajinu i ljudska prava.

Ona je istakla da je Rusija konstruktivan partner u organzovanju samita G20, koji će biti održan u Hamburgu u julu.

"Zatražila sam od predsjednika Putina da iskoristi svoj uticaj i zaštiti manjinska prava, uključujući prava homoseksualaca u Čečeniji posle navoda da su oni tamo progonjeni", rekla je Merkel.

Portal Analitika