Kultura

Otvoren 12. Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja

Ovogodišnji 12. Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja večeras je svečano otvoren u garažnom dijelu Tržnog centra „Delta City“.
Otvoren 12. Međunarodni sajam knjiga i obrazovanja
Portal AnalitikaIzvor

Manifestaciju posvećenu knjizi, te mogućnostima obrazovanja i zaposlenja mladih, zvanično je otvorila srpska spisateljica Ivana Dimić, koja je za roman „Arzamas“ dobila NIN-ovu nagradu.

''Ne mogu da opišem kolika mi je čast da budem pozvana da otvorim 12. sajam knjiga i obrazovanja. Kada sam vidjela da je na sajmu i izložba Dada Đurića i da su tu neke knjige koje želim da kupim, osjećala sam se privilegovano'', kazala je Ivana Dimić. Ona je potcrtala kako ''knjige nikada neće nestati'', jer je proces čitanja nužan za svakoga.

slika

''Čitanjem u sebi stvaramo kritičko mišljenje, stav o realnosti, ratosiljamo se predrasuda i tako stvaramo prostor slobode koji je svakom čovjeku nasušan'', zaključila je Dimić otvarajući ovu manifestaciju.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Mubera Kurpejović je navela kako se malo koji grad može pohvaliti ovakvim sajmom.

''Nadam se da će svako ovdje naći knjigu za sebe, vidjeti i odabrati gdje dalje da se obrazuje ili naći svoj budući posao''', zaključila je ona.

sajam

Direktor izdavačke kuće Nova knjiga, Predrag Uljarević podsjetio je na početke sajma, te da je tokom 12 godina prerastao u višestruko značajnu manifestaciju. Kako je dodao, smatra da će svi posjetioci naći za sebe knjigu, školu ili posao, u skladu sa motivom sajma - ''Imamo svijet za tebe''.

Rumunija, kao zemlja - gost sajma, na posebnom štandu predstavlja tradicionalne rukotvorine i kulturu svog naroda. Prema riječima ambasadora Rumunije u Crnoj Gori, Ferdinada Nagia. ''kultura najbolje predstavlja jednu zemlju''.

sajam-2

Rukovoditeljka umjetničkog sektora i muzejska savjetnica u Centru savremene umjetnosi Crne Gore, Marina Čelebić ukratko je predstavila izuzetnu postavku koja je dio ovogodišnjeg Sajma. Naime posjetioci će biti u prilici da do zatvaranja manifestacije, 9. maja, vide odabrane grafike iz ciklusa ''Laste i neke poznate i nepoznate ptice'' kao i slike, nastale tokom '80-tih godina prošlog vijeka.

Organizatori Sajm asu Nova knjiga i Ministarstvo prosvjete, pokrovitelj Ministarstvo kulture a partenri su tržni centar Delta city i zaposli.ME. Ulaznica za Sajam i ove godine simbolično košta jedan euro. Sajam će biti otvoren do 9. maja, a radno vrijeme je od 10:30h – 21:30h.

K.J.

 

Portal Analitika