Kultura

Umjetnici iz četiri zemlje novi članovi Festivalskog orkestra KotorArta

Komisija na čijem je čelu naš vrhunski violinista i koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović, odabrala je najbolje sa audicije za Festivalski orkestar KotorArta - FOKA.
Umjetnici iz četiri zemlje novi članovi  Festivalskog orkestra KotorArta
Portal AnalitikaIzvor

Tako će u novom sastavu biti mladi muzičari iz Crne Gore, Srbije, Rusije i Turske. Premijerno će se predstaviti festivalskoj publici na otvaranju KotorArt Don Brankovih dana muzike, 13. jula ispred Katedrale Svetog Tripuna. Naredni nastupi najavljeni su za 18. i 23. jul.

Odabrani muzičari su, uglavnom, studenti završnih godina umjetničkih fakulteta ili mladi profesionalni muzičari, koji će tako imati prilike da sarađuju sa vrhunskim umjetnicima koji će nastupiti na ovogodišnjem KotorArt-u.

- Radujem se što ću svirati sa Festivalskim orkestrom KotorArt-a ovog ljeta. Biće to zaista odlično iskustvo za nas - da stvaramo muziku na tako divnom mjestu, sa divnim muzičarima. Veoma sam uzbuđena što ću imati priliku da boravim u Crnoj Gori i budem dio ovog nevjerovatnog projekta - izjavila je violistkinja Seda Ejlul Tansik iz Turske.

- Čini mi se da svi vjerujemo KotorArt-u kao perjaniku crnogorske kulture. Jedan takav festival ohrabruje nas da nastavimo da se i dalje bavimo umjetnošću u Crnoj Gori. Biće mi zadovoljstvo vidjeti svjetski poznata lica tokom festivala i čast mi je biti dio takvog društva - istakao je crnogorski violinista Igor Pejović.

0205kotorartMeđunarodna audicija bila je otvorena za svirače gudačkih instrumenata starije od osamnaest godina. Među izabranima je i violočnelista Dmitrij Prokofjev, već dobro poznat crnogorskoj publici kao vođa violončela u Crnogorskom simfonijskom orkestru, te kao solista koji je nastupio na prošlogodišnjem otvaranju Don Brankovih dana muzike.

- Ljeto u jednom od najljepših mjesta na planeti, sa odličnim umjetnicima i predivnom muzikom - to zvuči kao san svakog muzičara. Jednom godišnje, Kotor odjekuje klasičnom muzikom, a festival je već odavno postao nerazdvojivi dio grada. Zahvalan sam KotorArtu-u za taj nezaboravni praznik koji priređuje za publiku i nas umjetnike - rekao je ovaj ruski umjetnik sa stalnom adresom u Crnoj Gori.

Podsjećamo, KotorArt je festival od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore, održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, Opštine Kotor i UNESCO-a. U okviru muzičkog segmenta programa KotorArt-a, Don Brankovih dana muzike, već dvanaest godina se djeluje FOKA koju čine perspektivni muzičari iz regiona. Sa više od pedeset koncerata sa vrhunskim solistima i dirigentima održanih na raznim lokacijama u Kotoru i njegovoj okolini, ovaj sezonski kamerni orkestar prenosi poruku koja je esencija čitavog KotorArt-a - slavljenje tolerancije, zajedništva i kulturnog diverziteta kroz muziku.

Foto: KotorArt/D. Miljanić

Portal Analitika