Svijet

Le Pen: Euro je mrtav, moramo vratiti franak

Kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Francuskoj i čelnica radikalno-desničarskog Nacionalnog fronta (FN) Marin Le Pen izjavila je da je “euro mrtav“ i da Francuska mora vratiti vlastitu valutu franak.
Le Pen: Euro je mrtav, moramo vratiti franak
Portal AnalitikaIzvor

U izjavi za list “La Parisien“, Le Pen je kazala kako je kontrola vlastite valute ključni faktor koji omogućava sprovođenje  potrebnih ekonomskih reformi. Le Pen dalje tvrdi da euro treba da koriste isključivo velike kompanije prilikom međunarodne trgovine, a da je euro kao zajednička valuta “veliki teret“ za Francusku.

U prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj u prošlu nedjelju je učestvovalo ukupno 11 kandidata, a lider pokreta “En Marche" Emanuel Makron i liderka radikalne desnice Le Pen su kao pobjednici prvog kruga već krenuli u kampanju za drugi krug izbora novog šefa države koji će biti održan 7. maja.

Makron, koji je s pokretom "En Marche" za godinu u Francuskoj privukao veliku pažnju, u prvom krugu osvojio je 24,01 odsto glasova, a već je dobio i podršku većine od eliminisanih predsjedničkih kandidata iz prvog kruga.

Uporedo s tim, muslimanske i jevrejske zajednice u Francuskoj su takođe pozvale birače da glasaju za Makrona, a ne za Le Pen koja je poznata po populističkoj retorici usmjerenoj protiv te dvije manjinske populacije u zemlji.

(Anadolija)

Portal Analitika