Kultura

Zorana KRALJ: Ponosni na repertoar i koncept otvorenosti

Mjesec maj u Crnogorskom narodnom pozorištu proteći će u znaku obilježavanja 20 godina od otvaranja novog zdanja ove teatarske kuće.
Zorana KRALJ: Ponosni na repertoar i koncept otvorenosti
Portal AnalitikaIzvor

Dan kada su otvorena vrata nove zgrade CNP-a označio je i prekretnicu u crnogorskom pozorišnom životu, zato će, kako za Pobjedu najavljuje direktorica CNP-a Zorana Kralj, i jubilej koji predstoji biti proslavljen u skladu sa značajem koji nosi.

POBJEDA: Kako ćete obilježiti dvije decenije od otvaranja novog zdanja CNP-a?

KRALJ: Nova zgrada Crnogorskog narodnog pozorišta otvorena je 25. maja 1997. godine i ovaj jubilej biće povod da tokom maja i u prvoj polovini juna, u svečarskoj atmosferi, publici ponudimo bogatiji i donekle drugačiji program. Centralni i najvažniji događaj svakako je premijera predstave „Samoubica” Nikolaja Erdmana, u režiji Veljka Mićunovića, koja će biti izvedena 25. maja na Velikoj sceni. U toku je snimanje, po prvi put, filma o Crnogorskom narodnom pozorištu po scenariju i u režiji Gorana Bulajića. Film će se baviti najvažnijim fazama i događajima koji prate život Crnogorskog narodnog pozorišta od osnivanja do danas i biće prikazan 25. maja na Velikoj sceni u 12 sati. Ono što će sigurno obradovati našu pozorišnu publiku, koja nažalost nema dovoljno prilike da pogleda predstave teatara iz okruženja, jesu gostovanja regionalnih narodnih pozorišta. Potrudili smo se da u zahtjevnim organizacionim i finansijskim uslovima, upravo u ovom periodu kada se navršava 20 godina rada u novom zdanju, dovedemo vrijedne predstave iz regiona. Tako ćemo od kraja maja pa do polovine juna na Velikoj sceni CNP-a ugostiti ansamble Narodnog pozorišta iz Sarajeva, zatim Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba i Narodnog pozorišta iz Beograda. Zanimljiv, i za naše prilike neuobičajen, muzičko scenski događaj biće i koncert koji ćemo prirediti 28. maja na Velikoj sceni na kojem će nastupiti crnogorski glumci. Uz orkestarsku pratnju i dirigentsko vođstvo Radovana Papovića, glumci će izvoditi popularne numere džez, rok i pop muzike. U maju ćemo takođe promovisati i ediciju Nagrađene drame koja je ustanovljena 2011. godine i koja podrazumijeva dramske tekstove nagrađene na konkursu CNP-a za savremeni domaći dramski tekst i na Bijenalu crnogorskog teatra. Tom prilikom predstavićemo i tri naslova iz ove edicije, odnosno tri dramska teksta koja su pobijedila na konkursu CNP-a: „Kalina proces“ Vaska Raičevića, „Šćeri moja“ Maje Todorović i „Otvoren kraj“ Jovane Bojović.

POBJEDA: Što posebno preporučujete publici?

KRALJ: Pored premijere drame „Samoubica“, mislim da će upravo gostovanja narodnih teatara iz okruženja izazvati najveću pažnju publike. Narodno pozorište iz Sarajeva gostovaće 31. maja sa predstavom „Sve se nekako preživi osim smrti” Ljubice Ostojić, u režiji Dina Mustafića. Za 2. jun predviđeno je izvođenje predstave „Život je lijep” po drami Nikolaja Erdmana, u režiji Aleksandra Morfova i produkciji Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, 4. juna ugostićemo Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba sa predstavom „Tri zime“ Tene Štivčić, u režiji Ivice Buljana, i 6. juna Narodno pozorište iz Beograda sa predstavom „Bizarno” Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić.

POBJEDA: Pretpostavljam da je ovaj jubilej bio i dobar povod da sumirate neke najznačajnije domete CNP-a u prethodne dvije decenije. Šta se izdvojilo? Na šta ste posebno ponosni?

KRALJ: Svi oni koji su učestvovali u radu CNP-a u protekle dvije decenije sigurno mogu biti ponosni na činjenicu da je naše nacionalno pozorište upravo u ovom periodu uspjelo da profiliše repertoar i da se uz koncept otvorenosti za nove pozorišne izraze, nove produkcijske modele, ali i za gostujuće pozorišne umjetnike, nametne kao relevantna teatarska kuća u regionalnim okvirima. CNP je među prvima potpisalo protokole o saradnji sa svim nacionalnim teatrima sa prostora bivše Jugoslavije i intenziviralo komunikaciju sa evropskom i svjetskom pozorišnom scenom, gostovanja, učešća na najznačajnijim pozorišnim festivalima gdje je uspjelo da zahvaljujući vrijednim umjetničkim ostvarenjima dobije važna internacionalna priznanja. Pored toga, ono što je jako važno za period o kojem govorimo jeste afirmacija najboljih mladih glumaca, reditelja, pisaca, producenata, svih domaćih pozorišnih umjetnika i djelatnika koji su neophodni za stvaranje jednog snažnog pozorišnog sistema. Kroz uspostavljanje kontinuiranog muzičkog programa, a od 2001. godine i Međunarodnog muzičkog festivala A tempo, CNP je postalo i centralno mjesto za afirmaciju muzičke umjetnosti, što je uz realizaciju filmskih i likovnih programa, nacionalni teatar pozicioniralo kao istinsko središte umjetničkih zbivanja u zemlji. CNP je u ovom periodu, uz brigu o vlastitoj baštini i kulturnom nasljeđu, istovremeno izlazeći iz lokalnih okvira i stvarajući atmosferu otvorenosti i osjećaj pripadanja svijetu, potvrdilo svoju umjetničku i druš- tvenu ulogu.

POBJEDA: Sezona 2016/17. bliži se kraju. U raskoraku imeđu želja, planova i finansijskih mogućnosti, koliko je onoga što ste zamislili po stupanju na dužnost do danas realizovano, a šta ostaje da čeka neka bolja vremena?

KRALJ: U ovom periodu smo uspjeli da značajno povećamo obim produkcije – udvostručili smo broj premijera ali i ukupnog programa koji realizujemo u okviru mjesečnih repertoara. Sve to ne bi značilo ništa da nema prepoznavanja publike i ukupne javnosti. Trudili smo se da kroz bogat, raznovrstan i pristupačan repertoar koji se bazirao na svjetskim dramskim klasicima, uz podsticaj savremene domaće dramaturgije, zainteresujemo i vratimo publiku u što većem broju u pozorište ali i da privučemo neku novu publiku... U samoj kući pokrenuti su brojni procesi koji treba da urede i unaprijede funkcionisanje CNP-a, ali i statuse zaposlenih i tu su pomaci vidljivi iako je još dosta posla pred nama. Ono što ostaje da, kako kažete čeka neka bolja vremena, jesu vrlo krupni problemi koji se tiču zapuštenog stanja zgrade, neuslovnih prostora, „pohabane“ scene, zastarjelih i prevaziđenih sistema scenske tehnike... Upravo je ovaj jubilej - 20 godina novog zdanja pozorišta, dobar povod da se naglasi da je sada vrijeme za rješavanje ovih problema, sveobuhvatno i trajno, bez improvizacija ili polovičnih rješenja.

POBJEDA: Hoće li nove predstave krenuti na festivalske pohode i gostovanja u zemlji i regionu?

KRALJ: Da. Već u maju gostovaćemo na prvom Festivalu pozorišne/kazališne komedije „Osmijeh Sarajeva“ sa predstavom „Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića. U selekciji ovog festivala, pored CNP-a, naći će se i predstave Ateljea 212 iz Beograda, Kerempuha iz Zagreba, Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, Narodnog pozorišta iz Mostara, Narodnog pozorišta Užice, pozorišta Jazavac iz Banja Luke... Polovinom juna, nakon mnogo godina, gostujemo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu sa predstavom „Šćeri moja“ Maje Todorović, u režiji Ane Vukotić. Što se tiče gostovanja u zemlji, u maju ćemo izvesti dječju predstavu „Da da Šekspir” Petra Pejakovića i Molijerove „Učene žene”, u režiji Jago- ša Markovića u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

POBJEDA: Pored kvalitetnih predstava, povratka publike u CNP i afirmacije domaćeg dramskog teksta, u ovoj sezoni posebno se izdvojio i rad scene „Akademija” na kojoj se odvija izuzetan kreativni proces studenata FDU. Ravnopravno, u repertoar CNP-a ušla je diplomska predstava „Mamu mu... ko je prvi počeo”. Kakvi su planovi za budućnost što se tiče ove scene?

KRALJ:„Mamu mu j...ko je prvi počeo“ je sasvim opravdano uš- la u redovni repertoar CNP-a i predstavlja možda neobičnu kombinaciju autorskog tima koji čine profesionaci i studenata glume cetinjskog FDU, koji su bez obzira na nedostatak iskustva, pokazali da su dorasli ovako ozbiljnim umjetničkim i produkcionim projektima. Predstava je dodatna vrijednost programu scene „Akademije“ koja je u potpunosti zaživjela i stvorila neku novu, mladu publiku. Ukoliko sve bude išlo po planu, očekujemo da će radovi na rekonstrukciji scene „Studio“ početi krajem septembra i biti završeni do Nove godine. Nova scena „Studio“ tako će postati višenamjenski prostor za dramske, muzičke i druge manje forme, sa savremenom scenskom tehnikom i proširenim kapacitetima koji podrazumijevaju i povećanje broja mjesta za publiku, sa sadašnjih 70 na 150. To će biti dobre okolnosti i preduslov da ova scena obogaćuje i širi programsku djelatnost. 

Bijenale crnogorskog teatra biće u oktobru

POBJEDA: „Svjesni važnosti i dometa Bijenala crnogorskog teatra, kao jedinog nacionalnog pozorišnog festivala koji pruža uvid u sopstvenu pozorišnu produkciju, ne pristajemo na diskontinuitet i ne odustajemo od njega. Planiramo da se festival održi do kraja ove sezone, uz određene izmjene u konceptu”. To su bile vaše riječi na početku sezone. Bijenale će, sve su prilike, ipak sačekati sljedeću sezonu. Zašto?

KRALJ:Razlozi za neodržavanje Bijenala do kraja ove sezone su organizacione prirode. Uz značajno povećanje broja programa koji realizujemo na obje scene, uz nove programske segmente, dogovorene termine sa rediteljima koji su angažovani, realizaciju muzičkih i drugih programa, bilo je nemoguće uskladiti termine i organizovati Bijenale. Festival će, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, biti održan na početku sledeće sezone, u terminu u kojem je realizovan i prethodnih godina, a to je oktobar. Sezona će, dakle, biti otvorena premijerom Gogoljeve „Ženidbe“ u režiji Egona Savina, nakon toga uslijediće Bijenale.

POBJEDA: Ranije ste, takođe, najavili da će Bijenale pretrpjeti određene izmjene u konceptu. Na što će se to, konkretno, odnositi?

KRALJ: Izmjena se odnosi na izostanak Selekcije plus i Selekcije off, koje su podrazumijevale predstave crnogorskih pozorišnih autora i stvaralaca u drugim sredinama, odnosno predstave nezavisnih teatarskih trupa koje pripadaju eksperimentalnim i drugim izvedbenim formama, između ostalog, i zbog vrlo slabog obima ove produkcije. Fokus će biti na glavnoj Selekciji, koja će i ove godine kroz takmičarski karakter, prezentovati predstave, po izboru selektora, koje su u prethodnom periodu nastale u Crnoj Gori i repertoarski život imaju u pozorištima i na scenama u Crnoj Gori. Naravno, važan segment festivala biće i bogat prateći program čiji će sadržaj biti razgovori, debate, promocije knjiga, izložbe, umjetničke radionice...

Pobjeda

Portal Analitika